Нафисату Тиам вече се прицели и в рекордите

Нафисату Тиам постигна втори требъл от златни медали от големи първенства преди 28-ия си рожден ден на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, но белгийката иска да постигне още много в своята кариера.

“Шампионатите си остават цел. Искам да продължа да печеля медали, но сега мисля и за точки, резултати и рекорди. Искам да стигна възможно най-далеч. Искам да достигна максимума на потенциала си“, каза Тиам пред Sporza.

Белгийката е сред четирите атлетки, които са преминавали границата от 7000 точки в седмобоя. Със своя личен рекорд от 7013 точки от 2017 г. тя заема третото място във вечната световна ранглиста. По-добри от нея са били единствено световната рекордьорка Джаки Джойнър-Кърси със 7291 точки от 1988 г. и шведката Каролина Клюфт, която държи европейския рекорд и второто място във вечната планетарна ранглиста със 7032 точки.

Заради новите си цели Тиам направи и коренна промяна в своя тренировъчен екип. Тя се раздели с дългогодишния си наставник Роджър Леспаняр, който я изведе до най-големите успехи в нейната кариера.

28-годишната белгийка вече се готви с Майкъл Ван дер Плетцен, брат и треньор на европейскиа шампион в десетобоя от Амстердам 2016 Томас Вен дер Плетцен. Майкъл ще бъде главният треньор на Тиам, въпреки че тя ще търси съвети от други специализирани треньори в усърдието си да разгърне потенциала си.

Двамата са работили заедно в миналото, макар и по стечение на обстоятествата. На Олимпийските игри в Токио миналото лято Ван дер Плетцен замени треньора на Тиам на втория ден, след като Леспаняр беше принуден да се самоизолира, след като даде положителен резултат тест за коронавирус.

“Мислих за това дълго време. Беше ползовтворно сътрудничество, но след 14 години искам да продължа да уча и да се развивам. Работата в зоната на комфорт е успокояваща, но се развиваш като човек и спортист. Исках да работя по различен начин на този етап.

Тогава на какво може да ме научи Майкъл? Няма да правя сравнения. Няма смисъл да казвам какво може да е по-добро или различно. Но може би ще бъде по-малко традиционно, малко по-модерно“, допълни Тиам.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти