Карлос Алкарас донесе победа на Испания за Купа "Дейвис"

 Седем дни след като спечели първата си титла от турнир от Големия шлем, Карлос Алкарас помогна и на националния отбор на страната си. Алкарас, който вече е номер 1 в ранглистата на АТР, се наложи в два сета над корееца Куон Сун-У, за да гарантира победа на Испания. Испанците са първи в група В на финалния турнир и вървят към четвъртфиналите. В другите три групи пък Нидерландия, Германия и Италия завършиха без поражение с по три победи в три мача.

Шампионът от US Open стисна щастлив юмруци след победата, след като поредният му дълъг форхенд сложи точка на мача с 6:4, 7:6 (1) пред екзалтираната публика във Валенсия.

Това беше и първа победа за Алкарас след успеха над Каспер Рууд на финала в Ню Йорк и стана най-младият водач в ранглистата на АТР. Той пропусна първата среща в групата срещу Сърбия, а след това падна от Феликс Оже-Алиасим при поражението на испанците от Канада. Но след 3:0 срещу Република Корея снощи испанците оглавиха групата.

Но 19-годишният Алкарас показа най-доброто от себе си в неделя вечерта и някои негови удари наситина взривиха феновете. Куон също се постара да играе вдъхновено и да даде нужния отпор на фаворита, но някои изненадващи грешки му костваха загубата.

Роберто Баутиста Агут даде перфектен старт на Испания в мача, надделявайки над Хон Сеон-Чжан с 6:1, 6:3. Марсел Гранойерс и Педро Мартинес пък надвиха на двойки Нам Чжъ-Сун и Сон Мин-кю със 7:5, 3:6, 6:1.

Победата изпраща  Испания във финалната осмица през ноември, където отново ще играят на своя земя в Малага. Техен съперник ще бъде отбора на Хърватия.

Германия се наложи с 2:1 над Австралия и също отива на четвъртфинал, където ще спори с 2-ия от група В Канада. Кевин Кравиц и Тим Пуц осигуриха успеха на германците при мача на двойки – 6:4, 6:4 над шампионите от Уимбълдън Матю Ебдън и Макс Пърцел. Така Германия продължава към четвъртфиналите с впечатляващия баланс от 8-9 победи.

Ян-Ленард Щруф даде преднина на домакините в Хамбург с 6:1, 7:5 над Пърцел, докато Танаси Кокинакис изравни резултата срещу Оскар Оте – 7:6 (8:6), 6:1, което наложи срещата на двойки да решава крайния победител.

В Група D първи с три победи от три мача е Нидерландия след 2:1 над САЩ, като и американците продължават към следващия етап. Трети са тенисистите на Великобритания, победили със същия резултат Казахстан. Нидерландия си гарантира отрано победата, докато САЩ взе мача на двойки чрез Раджийв Рам и Джак Сок.

На четвъртфиналите Нидерландия ще играе с Австралия, а САЩ с Италия.

В група А италианците завършиха с пълен актив на корта в Болоня с победата с 2:1 над Швеция. Матео Беретини даде преднина в първия сингъл срещу Елиас Имер, побеждавайки с 6:4, 6:4. След това обаче брат му Микаел изравни срещу Яник Синер с 6:4, 3:6, 6:3. На двойки опитните Симоне Болели и Фабио Фонини прекършиха Андре Йорансон и Драгош Мъдъраш със 7:6 (1), 6:2. Второто място е за Хърватия, който разби с 3:0 Арженттина.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти