Ковач се закани на България: Идваме да ви бием

42-годишният Нико Ковач пое Хърватия точно преди 12 месеца, когато страната се готвеше за баражите срещу Исландия за световното първенство в Бразилия. Отборът му успя да се класира за мондиала, но там отпадна още в груповата фаза. В петък хърватите гостуват в София за европейска квалификация срещу отбора на Любо Пенев.

„Преса“ е единствената българска медия, за която Ковач се съгласи да даде интервю в навечерието на двубоя

- Г-н Ковач, каква е целта минимум пред Хърватия за гостуването в София в петък?

- Идваме в България единствено с идеята да спечелим трите точки. Само такава нагласа отговаря на отбор като нашия, който все пак бе сред участниците на последните световни финали. В най-лошия случай трябва да вземем поне точка, за да си осигурим добра изходна ситуация преди следващите мачове в групата.

- Вие самият сте участвали в квалификационни двубои срещу България. Какво си спомняте от тях? - Бях на терена при едно гостуване в София през 2005 г., когато Хърватия спечели мача с 3:1 (в квалификациите за Мондиал 2006 България завърши зад Швеция и Хърватия - б.р.). Изиграхме много добър двубой. Спомням си, че не започнахме срещата убедително и българският отбор ни затрудни доста. В крайна сметка обаче победихме заслужено и доказахме, че сме по-качественият състав.

- Със сигурност сте разузнали вече българската селекция. Коя е най-силната и съответно най-слабата страна в играта й според вас? - Слабостите във вашия отбор ще ги коментирам с моите футболисти, а не с медиите. А и те са проблем на колегата Пенев. Колкото до силните страни, смятам, че тимът ви разполага с добре организиран, даже бих го нарекъл хомогенен състав. В него най-важна роля играе колективът. Това прави България труден съперник, който ще се опита да ни изненада неприятно в София.

- Кой играч от нашия отбор ви прави най-сериозно впечатление? - Похвалих колектива ви, но със сигурност притежавате и добри индивидуалисти. Като капитана Ивелин Попов, дясното крило Станислав Манолев и вътрешния халф Георги Миланов. И тримата се представят чудесно в предни позиции, много се движат и създават главоболия на противниците.

Разбира се, че техните усилия нямаше да дават резултат, ако и целият отбор зад тях не играеше стабилно. Затова похвалих целия тим, тъй като според мен и за колегата Пенев е най-важен отборният дух.

- Селекционерът на България определи групата като най-тежка в тези квалификации. Съгласни ли сте с подобно твърдение? - Абсолютно. Няма какво да коментирам италианците, които са топфаворитът в нашия поток. Вижда се, че вашият отбор е на правилния път и прогресира сериозно в последно време. Норвежците винаги са готови да ти направят живота труден, просто такъв им е стилът. И макар че съперници като Азербайджан и Малта все още са смятани по традиция за „малки“ отбори, също са способни да създават много главоболия. Така че групата ни наистина е адски трудна и равностойна.

- Като футболист бяхте дефанзивен халф, докато колегата ви Пенев бе типичен нападател. Може ли да очакваме на „Васил Левски“ в петък да се сблъскат две различни игрови философии? - Вярно е, че кариерите ни с Пенев се различават доста. Но също така съм убеден, че и той, и аз ще се опитаме да спечелим трите точки, като подходим към мача офанзивно. От друга страна, и двамата сме наясно, че когато отборът ни загуби топката, трябва бързо да се прегрупира в защита. Затова не вярвам стиловете, които ще демонстрират България и Хърватия след два дни в София, да са много различни.

- Споменахте световното в Бразилия - на него вашият отбор бе смятан за скрит фаворит да излезе от група, включваща домакините и Мексико. Това обаче не се случи. Ако можехте да се върнете назад, има ли нещо, което бихте променили по време на мондиала? - Не мисля, че някой отбор може да бъде определен като фаворит, бил той и скрит, в група с Бразилия на световно, което се провежда в самата Бразилия. След отпадането още в първата фаза определихме представянето на тима като задоволително. При всички положения ни се искаше да прескочим групите, за съжаление не се случи.

- В отбора на Хърватия разполагате с футболисти, които играят за клубове като „Реал“ Мадрид (Лука Модрич), „Барселона“ (Иван Ракитич), „Атлетико“ (Марио Манджукич) и „Интер“ (Матео Ковачич). Трудно ли е да се контролира съблекалня с такива състезатели? - Не, в никакъв случай. Всички момчета отдавна са разбрали, че трябва да подчинят индивидуалния си талант, колкото и голям да е той, в името на отбора. Аз и екипът ми не сме имали абсолютно никакви проблеми в работата си с тези футболисти.

- След получаването на независимост в началото на 90-те години Хърватия успява да се класира за почти всеки голям турнир. Каква е футболната тайна на страна, чието население е едва 4,4 млн. души?

- Вярно е, че на фона на размерите си нашата страна се представя страхотно във футболно отношение. Успехът се дължи най-вече на добрата работа с подрастващите. Голяма част от тях успяват да излязат още млади в чужбина и там да доусъвършенстват качествата си.

- И накрая - прогнозата ви за мача в петък? - Никога не давам точни резултати. Както казах, ще направим всичко по силите си, за да спечелим. Поздрави на София, ще се видим съвсем скоро.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти