Всичко за телешкия бургер

Сандвичите са категорично една от най-мъжките храни. Ето защо не е никак лоша идея да разгледаме кои именно са задължителните (или поне препоръчителни) съставки, които очакваме да открием в идеалния хамбургер. А ще се съсредоточим върху класическия телешки бургер, който е фаворит в екипа.ТелешкоНе стек, а кюфте. Трябва да е леко (rare) или средно запечено (medium rare), а не сготвено идеално (well done) - кулинарите твърдят, че съвършеният телешки бургер трябва да е с месо, което да е абсолютно розово в средата, защото така било по-сочно и вкусът не се губел в прекалената топлинна обработка.БеконКласиката е в хрупкавия бекон да е увито телешкото кюфте. Това добавя необходимата "тежест" на бургера и значително увеличава хранителната му стойност. И, разбира се, е ужасно вкусно.ЧедърРазтопеното дебело парче хубав чедър добавя онази плътност на телешкия бургер, която го прави наистина специален. И този ефект не може да се постигне ако вместо чедър сложим гауда, бри или ементал, това е сигурно. ХалапеньоТози елемент е спорен, но много кулинари и хамбурголози (извинявай за смешния неологизъм) са категорични, че нарязаните на дребно люти чушлета добавят онзи авантюристичен дух при посягането към всеки истински качествен бургер.ДоматДобавя онова сочно усещане при всяка хапка. И все пак доматът трябва да е нарязан на тънки шайби и да осолен - чедърът е предостатъчен.Кисели краставичкиСвежест, която е задължителна при иначе сериозната комбинация телешко + бекон. Червен лук... и най-добре да е карамелизиран, за да е абсолютно класическо.Маруля/айсбергЗадължителното зелено листче, което добавя необходимата доза свежест в иначе доста хранителния бургер.СосовеТук варианти може да има много и разнообразни. Ние ще препоръчаме най-базовите и задължителни: кетчуп, майонеза, горчица, но и сос уорчестър, а ако чушките халапеньо не са ти достатъчни - и сос табаско. Тази вкусова амалгама със сигурност ще задоволи и най-капризните небца. А и винаги можеш да добавиш още сосове по свой вкус.

Още от Булевард

Виж всички