Бенедикт Дол срази Йоханес Бьо и записа трета победа в СК по биатлон

Бенедикт Дол срази Йоханес Бьо и записа трета победа в СК по биатлон

Бившият световен шампион в спринта Бенедикт Дол завоюва своята трета победа в Световната купа по биатлон, след като триумфира във втория за сезона масов старт на 15 километра, който се проведе в Антхолц-Антерселва, Италия.

Германецът стигна до успеха с почти перфектна стрелба, в която допусна само една грешка при третата си визита на рубежа. По този начин той победи с 31.3 секунди носителя на големия кристален глобус от последните две години Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия), който завъртя три наказателни обиколки, включително и една на последна стрелба. Това позволи на Дол да излезе начело, а в средата на последния тур Бьо върна газта и остава германеца да победи.

Тройката бе затворена от световния шампион в дисциплината от първенството в Поклюка през 2021 Стурла Холм Легрейд (Норвегия), който също направи три грешки. Топ 5 допълниха Антонен Гигона (Франция) с две грешки и Сиверт Гуторм Бакен (Норвегия), който записа най-доброто си класиране в кариерата, след като и той завъртя допълнителни 450 метра.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа Кентан Фийон Майе (Франция) имаше разочароващ ден днес, в който завърши едва осми, след като направи цели шест наказателни обиколки. Въпреки това той увеличи своя аванс на върха в подреждането, тъй като двамата му най-близки преследвачи Емилиян Жаклен (Франция) и Себастиан Самуелсон (Швеция) не стартираха днес. 

Това означава, че преди финалните три кръга за сезона Фийон Майе има преднина от 135 точки спрямо Жаклен, а трети вече е Тарей Бьо (Норвегия), който днес завърши 13-и и изостава със 150 пункта спрямо Фийон Майе.

В битката за малкия глобус в дисциплината масов старт Дол излезе начело с 96 точки, втори с 88 е Фийон Майе, а трети със 76 е действащият носител на отличието Тарей Бьо. Победител в първия за сезона в масов старт в Анеси преди Нова година Жаклен се смъкна до 11-о място след нулата си днес.

Световната купа по биатлон за мъже продължава утре с класическата щафета на 4 по 7.5 километра, която ще е и последния старт преди паузата за Олимпийските игри в Пекин следващия месец.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти