Член на МОК не е сигурен, че олимпиадата в Токио ще се проведе по план

Член на МОК не е сигурен, че олимпиадата в Токио ще се проведе по план

Най-дългогодишният член на Международния олимпийски комитет (МОК) Дик Паунд не е сигурен дали Игрите в Токио 2020, отложени за 2021 година поради пандемията от коронавирус, ще се проведат, както е планирано.

„Не мога да бъда сигурен, защото пандемията продължава да се разраства“, каза той в интервю за ББС.

Във вторник Япония и МОК потвърдиха плановете за „безопасни и защитени игри“ през юли и август. Но по-малко от 200 дни до церемонията по откриването, изявленията на Паунд подклаждат опасения около провеждането на най-голямото спортно събитие в света.

Паунд каза още, че спортистите трябва да бъдат на първо място в списъка с приоритети, когато става въпрос за ваксиниране.

Въпреки това МОК заяви, че състезателите няма да бъдат задължени да се ваксинират, но добави: „Спортистите са важни модели за подражание и като приемат ваксината, те могат да изпратят мощно послание, че ваксинацията не е само за лично здраве, но и за солидарност и внимание за благосъстоянието на другите в техните общности.“

Все още не е ясно дали зрителите също ще бъдат допуснати до игрите. Мерките срещу коронавируса се очаква да струват на организаторите допълнителни 760 милиона евро (928 милиона долара).

Още от Токио 2020

Виж всички