Тихият лидер

Тихият лидер

След като звездата на националния отбор Теодор Салпаров окачи фланелката, на поста либеро ще се разчита на Петър Каракашев и Владислав Иванов. Каракашев игра като основно либеро и имаше заслуга за третата победа над Македония с 3:1 гейма в контролите, част от подготовката за европейската квалификация в Израел (12-17 януари). И веднага получи похвала от селекционера Силвано Пранди - специалистът се изказа ласкаво за него, като подчерта, че има качества и бързина.

Въпреки че е определян като наследник на Салпаров, волейболистът на Хебър остава тих и скромен, здраво стъпил на земята. Не обича показността. Оставя качествата и изявите му на терена да говорят вместо него, това е част от формулата за успех.
Получава първата си повиквателна за националния отбор преди повече от пет години - преди европейските игри в Баку през 2015 г. (на които се окичва със сребро, и след които тимът получи Спортен Икар и специални отличия от Българския олимпийски комитет). Първи качествата му оценява тогавашният селекционер Пламен Константинов. За всичко думата си казва мотивацията и желанието да се докажеш пред толкова класни имена.
От няколко сезона Каракашев получава все повече време за изява в различните надпревари – като Световна лига, Волейболна лига на нациите, европейското първенство през 2019 г., както и на олимпийската квалификация за Токио 2020. Защитава достойно цветовете на родината като истински "лъв".
Като типичен Водолей Пепи си поставя високи цели (на терена и извън него), които преследва докрай. Няма как да е по-различно - при все, че има толкова силни мотиватори. от една страна - сестра му Мария (също националка), от друга - звездното либеро на „лъвовете”, чийто път вече извървява.
Вече трети сезон 29-годишният състезател защитава цветовете на Хебър (Пазарджик) - от 2018 г. насам си проправя все по-успешно пътя към големия волейбол. Доволен е от направения избор – до момента има във витрината си две Купи и една Суперкупа на България. Не разчита на утъпканите вече пътеки, защото знае, че за да оставиш следа, трябва да извървиш сам цялото разстояние до мечтата си. Да накараш околните да погледнат на нещата с други очи.
За Каракашев безспорно ще се говори все повече и повече и това ще продължи и занапред. Защото във всичко, което прави, влага частица от неповторимата си оригиналност. Във всяка ситуация с националната фланелка намира начин да се справи повече от блестящо, не се притеснява от трудностите. А именно с това се отличават лидерите, макар и предпочитащи да не стоят в светлината на прожекторите.
И чисто технически той притежава всички необходими качества, характерни за поста му. Умее да дирижира атмосферата – подкрепя съотборниците си, насърчава ги, поддържа ги в добра кондиция. Неслучайно, все пак е "сърцето" на отбора.
За него ролята на титуляр в националния отбор е голяма отговорност, но и голяма чест.
"Ще се боря да бъда достоен заместник на Теди", заявява категорично Каракашев.
Мотивацията и амбицията движат изцяло ежедневието му. И това си личи във всяка минута на терена. Какво ли щеше да се случи, ако беше избрал да се развива извън спорта?! Няма как да знаем, но със сигурност волейболът щеше да загуби много, нямаше да запише името си редом до това на големите звезди, чието ниво и качества несъмнено притежава.
За Пепи волейболът е голямата емоция, която пали искрата в живота му.
Иска да постигне много отличия, както всеки спортист. Да се развива, да играе на високо ниво - да се представя добре, както с клубния, така и с националния отбор.
Преследва целите си със страст и няма как да не ги постигне - работи усилено, а трудът винаги дава своите плодове. Рано или късно.

bgvolleyball.com

Още от Волейбол

Виж всички