България със сигурност губи и малкото си предимство за мачовете тази есен

България със сигурност губи и малкото си предимство за мачовете тази есен
България приема Ирландия на 3 септември, ето програмата за Лигата на нациите
България приема Ирландия на 3 септември, ето програмата за Лигата на нациите

Почти сигурно предстоящите двубои на България от плейофите за класиране на Евро 2020 и турнира Лига на нациите ще се играят пред празни трибуни. Това стана ясно от думите на директора на Медицинската комисия към УЕФА Тим Майер, който коментира как ще се процедира в условията на пандемия. Очаква се УЕФА да обяви решението си официално до дни.

Груповата фаза на Лигата на нациите трябва да се проведе между 3 септември и 18 ноември, като на тима на Георги Дерменджиев му предстоят домакинства на Република Ирландия, Уелс и Финландия. На 8 октомври пък България има и домакински мач с Унгария в плейофите за класиране на EП, а при успех ще приемем на 12 ноември победителя от двубоя между Исландия и Румъния. Според Майер това, че в някои страни се допускат запалянковци за срещите от местното първенство, няма да важи за международните срещи.

“В отделните страни е по-лесно да контролираш нещата и съответно да се допускат запалянковци в местните шампионати, но на международната сцена е сложно - заяви д-р Майер пред DPA. - В момента виждаме хора по стадионите в Сърбия и Беларус, но турнирите под егидата на УЕФА следват и правилниците на УЕФА. Затова не трябва да има фенове, ако така се реши.”

Самият той беше начело на работна група, която изготви стриктните хигиенни протоколи за рестарта на Бундеслигата в средата на месец май. Тези протоколи са следвани и от други европейски първенства. Майер уточни, че настоящият вариант на Бундеслигата не е приложим за цял сезон.
"Няма как цяла година да прилагаме протоколите от тези девет кръга. Сигурен съм, че все някога ще получим ваксина и стадионите отново ще бъдат пълни, но това ще отнеме време. Просто не знам как ще се развие тази пандемия и дали ще има втора вълна. Трябва ни ново мислене, което да признава неизбежното наличие на COVID-19 и съответно да има начин на противодействие", добави той.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти