Соколов: Тази подготовка и лагер е един много голям плюс за нас (видео)

Соколов: Тази подготовка и лагер е един много голям плюс за нас (видео)

Диагоналът Цветан Соколов започна подготовка с националния отбор на България. Волейболистите, водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, са в София, като лагерът започна тази седмица със занимания във фитнеса и на стадиона на НСА. Цветан Соколов заяви, че е много щастлив от възобновяването на тренировъчния процес, а ето още какво каза пред официалната Фейсбук страница на БФВолейбол за подготовката:

Цецо Соколов: Нямаме някакви първенства, но имаме два месеца да се подготвим за тази европейска квалификация  (видео)
Цецо Соколов: Нямаме някакви първенства, но имаме два месеца да се подготвим за тази европейска квалификация (видео)

- Преди известно време каза, че си много нетърпелив да започнеш тренировки. Как се чувстваш след първите две занимания?

- Много добре, наистина. Липсваше ми да съм в залата и да тренирам. Каквото и да говорим, тренировките, които правих в къщи нямат нищо общо с това, което правим в момента. Чувствам се много добре в залата, дори и в момента да не играем волейбол. Самата подготовка и самите тренировки са много по-различни – много по тежки и разбира се и много по-удовлетворяващи. Щастлив съм да се върна да работя.
Стефан Чолаков: Пранди ще дойде в България в на 5 юли  (видео)
Стефан Чолаков: Пранди ще дойде в България в на 5 юли (видео)

- Дългата принудителна пауза помогна ли ти по някакъв начин да се възстановиш  психически и физически след тежкия клубен сезон в Русия?

- Физически бих казал, че нямам някакви проблеми. Имаше периоди, в които изпитвах някакви болежки, но това е нормално. Да кажем, че този сезон бе спокоен от гледна точка на контузии. Нямах някакви фрапантни травми в предвид големите пътувания, които имахме. Аз лично очаквах да бъде много по-тежко физически, но се радвам, че съм толкова добре. Психически – да, имах нужда малко да не мисля за волейбол. Тази година психически се натоварих много. Имаше много нервно напрежението от гледна точка на това, че със отбора ми Зенит (Казан) не успяхме да изпълним на ниво някои поставени цели, дори и да спечелихме Купата на Русия. В някои други състезания не успяхме да направим това, което се очакваше от нас. Затова имах малко нужда се отделя, да не мисля за волейбол. Да кажем, че това изолиране ми подейства добре.
38 Тренировка на националите по волейбол

- За първи път националния отбор няма да има мачове това лято. Как възприемаш тази ситуация?

- С оглед на световната ситуация и пандемията, мисля, че е нормално това нещо. Не трябва да се рискува здравето нито на спортистите, нито на треньори и хората, които идват да ни подкрепят. Затова смятам, че е съвсем разумно решение. Този лагер, който го правим в момента ще помогне много, понеже, както знаете, има квалификации за европейско първенство 2021 през януари. Този дълъг период на подготовка ще ни даде един плюс за всички. След това, като започне клубният сезон, няма да имаме време да се подготвяме, защото клубовете са длъжни да ни освободят за националния отбор десет дни преди състезанието. Тези дни не са достатъчни, едва ли не само трябва да ни съберат и да ни наредят в игрището. Затова дългият период на подготовка и тези тренировки сега са изключително важни. Този лагер е голям фактор да нас, да се опознаем, да се види върху какво трябва да се работи. Да кажем, че 70% от работата ни от подготовката за европейското 2021 трябва да я свършим сега.
Ники Желязков в социална изолация (видео + галерия)
Ники Желязков в социална изолация (видео + галерия)

- Твоят коментар за треньорския тандем Силвано Пранди – Николай Желязков?

- За мен този тандем ще бъде много успешен, защото всички познават Силвано Пранди и Николай Желязков. Смятам, че двата ще работят много добре.  Те са доказани специалисти и многократни шампиони като треньори.  Времето ще покаже как ще работи този тандем, но аз вярвам е ще бъде успешен.
38 Тренировка на националите по волейбол

- В националния отбор са поканени доста млади момчета и дебютанти. Твоят коментар за тази промяна?

- В България има страшно много перспективни състезатели и много качествени момчета. Това подмадяване е крачна напред. С огред на четиригодишният цикъл, който предстои всяка държава го прави. Дава се възможност на млади състезатели за развитие, те да добият повече опит и да помогнат с каквото могат. Защото всяка една генерация на поколенията си има своите представители, които израстват. Ето един пример в нашия състав – Алекс Грозданов, който игра прекрасно и на двете изминали квалификации. Друг такъм пример е Мартин Атанасов. Те ще израстват още и още и са бъдещето на националния ни тим.
38 Тренировка на националите по волейбол

- По време на пандемията имаше срещи с млади волейболисти, за които ти си един от големите герои. Как се чувстваше в ролята на ментор?

- Първо имах онлайн среща със състезателите от ВА Стойчев-Казийски. След това срещнах волейболистите на Левски. За мен беше много приятно, досега не го бях правил. Чувствах се много приятно изненадан от вниманието на всички тези млади момчета. Въпросите, които задаваха, какво ги вълнуваше и какво е важно за тяхното израстване. Досега не ми се беше случвало и отначалато се чувствах малко притеснен как да отговарям на всички тези въпроси. Но реално това са момчета, които се га прохождат и имат голямо бъдеще в този спорт. Опитвах се да им давам някакви съвети, такива, каквито аз навремето съм имал нужда да чуя и нещата, които аз не съм правил, а е трябвало да правя. За това се опитах да им кажа, това, което е нужно да се прави от гледна точка на моя опит, ако искат да израстват като спортисти. И най-вече като личности, защото спортът възпитава.

- Ще продължиш ли и за в бъдеще с такива срещи?

- Ако ме поканят с удоволствие. Беше страшно приятно.

- Оставаш в Русия. Какви са очакванията ти с отбора на Динамо (Москва) за новия сезон?

- Лично моите очаквания са винаги да играя на финал и да го печеля. Очакванията на Динамо не са по-малки,  целят се в титлата. От много отдавна те не са ставали шампиони и се надявам следващия сезон това да се случи. Да се променят нещата и да сме изненадата  на сезона в Русия.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти