Пламен Константинов: Оптимист съм за завръщането ни в първа група на Световната лига

Пламен Константинов: Оптимист съм за завръщането ни в първа група на Световната лига

Селекцонерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов започна подготовка с по-голяма част от волейболистите за новия сезон, като повиканите тренират в София. Още от началото, обаче, контузиите не подминаха състава, като основният ни диагонал Цецо Соколов страда от болки в рамото и евентуална хирургическа интервенция ще доведе до възстановяване от една година. Пламен Константинов бе любезен да отдели от времето си, като говори специално пред BGvolleyball.com за подготовката състава и проблемите около националния тим:

"Все още съм с позитивна нагласа, независимо от слабия резултат, който направихме с националния отбор през миналата година на Световното първенство. Има определен потенциал този отбор и не сме загубили ентусиазма за работа. Страхове и опасения винаги има, най-вече те са свързани с това момчетата да са здрави. Това е най-големия риск според мен, защото е по-ограничена бройката състезатели подготвени на най-високо ниво и затова се надявам поне тази година всички да са здрави".

"Контузията на Цецо Соколов е неприятна новина. В крайна сметка той е един основен състезател, на който много разчитаме да изнася голяма част от тежестта атаката в националния отбор. Така, че е неприятна новина, но се надявам, че тестовете и изследванията, които ще направи в понеделник във Ферара, да покажат, че не е най-тежкото и това, от което се опасяваме най-много - проблем със сухожилието. Надявам се да е само мускулна травма, която може да отшуми за 20-тина дена с почивка и терапия. Ако опасенията за скъсано сухожилие се окажат верни и се стигне до интервенция и операция на Цецо Соколов, това означава, че състезателят губи практически до пълното възстановяване по моя преценка една календарна година. А това означава, че за тази година няма вариант да го използвам нито в Световната лига, нито на Европейското първенство. Но аз се надявам, че не е толкова тежка травмата му".

"Не мога да кажа, че Владо Николов е единствената алтернатива на Цецо Соколов, но Владо направи много силен сезон във Франция по мнението на много специалисти. Аз не съм следял и не черпя информация само от един източник, но много хора казват, че е един от най-силните му сезони в шампионата и може би най-стабилния диагонал във френското първенство. Това е една индикация, че Владо все още е в добро състояние и ако физически добре, съм убеден, че той може да помогне. Миналата година не го взех на Световното първенство, защото истината е, че колкото повече годинките отминават, толкова по-трудно се влиза във форма. Просто един месец подготовка не стигна на Владо да влезе във форма. Тогава той беше спрял и практически 4 месеца не беше играл волейбол. В общи линии след 30 години състезателите колкото време спрат, толкова време горе-долу им е нужно, за да влязат в едно добро състояние. Така, че това беше основният проблем за мен миналата година - един месец подготовка не му стигна, за да влезе във форма за Световното първеннство".

"Какво да кажа за Дани Милушев? За мен като цяло понятието "игра в Япония" е притеснително, защото нивото за мен е слабо. С един чужденец в отбор и в първенството се играе съвсем друг волейбол. И много често се получава така, че състезателите, които са играли в Япония, имат нужда от един период да се пренастроят на европейските и световни стандарти във волейбола. Съвсем друга скорост е, друга височина, друг блок - неща, които са коренно различни от японското първенство. И това се отразява на играта на състезателите. Така, че в понеделник ще се видим с Дани. Той вече се прибра в България, говорихме с него. Пуснах го още 3-4 дни до понеделник, той е във Варна да се види поне с роднини и приятели и в понеделник започва".

"Планиране на това един национал да играе само в Европа няма как да стане, защото е свързано и с финанси. Ако на един човек му предложат три пъти по-добри финансови условия от това, което може да получи в Европа, то в крайна сметка можем ли да го спрем. Така, че това е и въпрос на личен избор донякъде. Не можем да определяме на всички състезатели къде да играят. Мисля, че тази тактика може да се възприема с по-младите състезатели. Тоест тези, които започват тепърва да градят кариера и да растат. Там вече трябва да се преценява в какъв отбор, в какво първенство, с какви треньори ще работи, в какъв клуб го изпращаш. Там вече може да се помогне като избор на един млад състезател. Но вече на един опитен състезател не можем да му се бъркаме в решенията".

"В интерес на истината Жани Желязков направи израстване тази година. Гледал съм поне 4-5 мача на Равена, в които по-често влизаше. Истината е, че по-често влизаше и го използваха като вариант за смяна, когато играта на основния им диагонал не вървеше, но всичките му включвания бяха наистина на ниво. Така, че ми направи впечатление едно израстване в него и затова го повиках. В интерес на истината Ники Желязков не знаеше, че съм го извикал и вписал в състава, когато вече разговаряхме кой да бъде треньор на този втори отбор".
"Аз давам на всички равен старт, но все още е рано да изкажа впечатления от всички. Ще изчакаме да се съберем и когато поработим заедно целия отбор, тогава. В крайна сметка някои съм ги пуснал до 11-ти почивка. Нека да се съберат всички и в по-конкурентна среща ще преценим. Няма да се правят прибързани избори на състав. Мисля, че трябва до последния момент да дадем шанс на всички".

"В този разширен списък от 35 играчи, сме извикали общо 6 разпределители, като идеята беше първо на Андрей да се даде една малко по-дълга почивка и в тази първата част на подготовката специално за Световната лига да му дам почивка. Така, че оставаш с 5 разпределители, а ние говорим в момента за два отбора, като единият ще играе Световна лига, а другият на Европейските олимпийски игри в Баку, а това означава 4 разпределители са задължително в списъците на двата отбора и един трябва да имаш резервен вариант. Така, че не са толкова много, просто трябваше да извикаме повече, защото правим два отбора. И второ, мисля, че трябва да имаме поне някаква представа къде са всички. Гледайки мачовете е едно, а когато поработиш с хората в залата е съвсем различно".

"На мен ми се искаше да е още по-експериментален състава за Световната лига, защото това е единствения турнир, на който сме домакини и директно ще се класираме за финалите - тоест за нас са без значение мачовете в груповата фаза. И ми се искаше повече млади момчета да използваме, но за съжаление това правило, което има за 9-те състезатели, които трябва да са в списъка от миналия сезон, ни пречи да правим по-големи промени. Иначе с удоволствие бих дал възможност и на по-млади момчета да поиграят на това ниво".

"Още от първия ден да се занимаваме с интриги не е нормално, защото това за капитанската лента е интрига според мен. Първото нещо е, че има два отбора и при всички положения лентата ще бъде разделена - трябва да има капитани и на единия отбор, и на другия. Така, че ще има и друг капитан, а като цяло темата въобще не е обсъждана в интерес на истината".

"Това, че финалите на Световната лига могат да не се проведат в зала "Конгресна" във Варна ме притеснява, защото първо ни нарушава подготовката. Аз още преди 2 месеца водих разговори с отговорни хора, които гарантираха, че ние в началото на месец май ще влезнем в залата и ще имаме зала във Варна. Направихме цялата подготовка така, че да отидем във Варна, да сме на едно място и двата отбора, да тренираме там, да не се движим, а сега в последния момент се казва "залата няма да е готова". Причините мен общо казано не ме притесняват, но това можеше да се каже и преди два месеца, за да се подготвим и да направим някаква целенасочена подготовка. Сега се получава така, че в последния момент като вземеш решение - 5 дена тренираме в "Христо Ботев", а след това отиваме да ползваме малко малката "Арена Армеец", да се договарям със Сашо Попов да ни даде поне 6 тренировки в "Васил Симов", защото са два отбора. Не е възможно да тренират 30 човека и повече, особено от 11-ти, когато се съберем всички, в една зала. След това отиваме в Ботевград, пренасяме една част от отбора там, за да се изиграят мачовете с Канада, а другите трябва да останат в София. Тоест се получава едно пренасяне, смяна на зали, смяна на градове, което ти накъсва подготовката. Така, че след като имах увереността, че залата във Варна със сигурност ще бъде готова в началото на май, направихме една програма, а сега ни казват, че ще бъде готова в края на юни. Вече не вярвам. Без да се обижда шефа на ДКС във Варна, но той ми обеща, че залата ще бъде готова в началото на месец май. Вече получих един грешен отговор и от там идват моите съмнения. Не искам да обидя никой, не искам да се конфронтирам с някой, но просто изказах едни съмнения".

"Мисля, че мисията за завръщането ни в първата дивизия на Световната лига е възможна. Действително това понятие "първа дивизия", "втора дивизия" е малко... Сега като погледнем отборите от втората дивизия, трябва да кажа, че доста отбори от нея са по-добри от отборите от първата според мен в момента. Като погледнем, че във втората са едни канадци, кубинци, Аржентина, Франция, не можем да кажем, че това са второкласни и третокласни отбори. Ще бъде тежко при всички положения, но се надявам, че вкъщи шансовете ни са по-добри. Винаги е по-добре да направиш анализ, когато си спечелил, а не когато си загубил. В крайна сметка трябва да сме оптимисти и аз съм оптимист. Пак казвам, дано всички да са здрави, за мен това е най-важното".

Още от Волейбол

Виж всички