Гонзо подаде ръка на Наско и изригна: Херо е страхливец! (видео)

Гонзо подаде ръка на Наско и изригна: Херо е страхливец! (видео)

Спортният директор на Левски Георги Иванов - Гонзо подаде ръка към Наско Сираков в интервю пред Sportal.bg. "Аз имам огромно уважение към Наско Сираков и винаги съм готов да работя с него в името на Левски. Стига да иска е добре дошъл". Той коментира всички важни теми за "синия" клуб - селекцията, финансите, феновете, Тодор Батков, целите до края на сезона и отношенията с БФС. Как негов приятел е направил дарение към клуба, за да се прави селекцията на тима през зимата и т.н. Легендарната деветка не спести и огорчението си от поведението на Димитър Димитров - Херо, който бе наречен от него страхливец, а също така добави, че няма началник в Левски. Гонзо коментира и собствените си грешки като ръководител и изрази оптимизъм, че Левски върви по правилен път и добрите резултати няма да закъснеят.

За Осман Джалоу и селекцията:

Футболистът беше одобрен, но проблемът дойде заради неговата болест - хепатит Б. Решихме, че е рисковано да подписваме с такъв футболист, защото това е опасно за здравето на играчите, а и нямаме гаранция дали ще може да играе и да изпълни договора си. Хепатит Б се пренася по полов или кръвен път, така че няма причина останалите играчи да се тревожат. Иначе в трите дни, в които беше на проби, Джалоу показа, че притежава качества, но при тази ситуация беше нормално да се разделим.

Имаме варианти за нов централен нападател, водим преговори с футболисти, но това са играчи с договори, които се опитваме да освободим. Не е лесно, защото търсим качествени футболисти, а не свободни агенти, които после да се чудим как да изгоним. Иначе селекцията отдавна щеше да бъде завършена, ако смятахме, че можем да вземем който и да е. Първо Стойчо Стоев одобрява един играч, след това влизаме в преговори. Някои ни отказват, на други клубовете им ни правят спънки, тъй като все още имат действащи договори. До средата на следващата седмица смятам, че ще бъде завършена селекцията. Търсим двама футболисти - централен нападател и дясно крило. Нещата със сомалиеца Либан Абди не бяха толкова сигурни, колкото всички си мислеха. Там проблемите може би дойдоха от клуба му Ризеспор, а не толкова от самия играч. Условията първо бяха едни, а след това се промениха. Затова не искам да споделям нищо за футболистите, с които преговаряме, тъй като докато не стане факт, няма нищо сигурно във футбола. Това са живи хора и понякога си променят решенията за ден-два. Играчите, с които преговаряме са чужденци и не са от българското първенство.
 
Стойчо Стоев знае, че правим всичко възможно, за да привлечем нужните играчи. Въпросът не е да вземем просто нови футболисти, а такива, които ще вдигнат нивото. Не смятам, че сме закъснели толкова много със селекцията. Левски е закъснял с много неща - например с отказването на Херо и с назначаването на Стойчо Стоев, след това с освобождаването на ненужните. 


За контролите:

Отборът се представя добре. Смятам, че показваме едно добро ниво. Това е нормално, тъй като играчите вече от шест месеца играят заедно. Новите попълнения също бързо се адаптираха - Емил Нину, Сашо Александров и Боян Йоргачевич. С привличането на играчите на споменатите от мен вече две позиции мисля, че отборът ще е комплектован напълно и треньорът ще може да работи напълно спокойно. В първите шест месеца месеца се постарахме да изградим добър колектив и играчите да свикнат един с друг. Затова смятам, че ако вземем повече нови, синхронът в колектива ще се наруши.

За Херо:

Пресконференция на Димитър Димитров - Херо след отказа към Левски Той се уплаши от ситуацията. Аз по друг начин не мога да си обясня случилото се, след като той изтъкна някакви доводи, които са просто смешни. Ходил съм три пъти до Бургас, виждали сме по мачове, той е бил на 3-4 мача, коментирали сме всичко свързано с клуба. Бяхме в непрестанна връзка по телефона, а в щаба ми имаше негов треньор - Петър Колев, който е добър специалист и знаеше всичко, което се случва. Като спортен директор направих всичко възможно Херо да дойде, но когато един човек изпитва страх от провал, няма как да променя неговото решение. Когато те е страх, няма смисъл да приемаш дадено предложение. Херо ми загуби страшно много време. Левски трябваше през октомври да планува селекцията и лагерите, а ние започнахме на 17-и декември, което беше много късно. Затова всичко закъснява. Всяко нещо си иска време. Има играчи, мениджъри, клуб… Когато се договориш с един, може да не се договориш с друг и затова нещата закъсняват.


 Херо се уплаши, че ще се провали, защото ситуацията в Левски не е добра и не е лесна. Не можеш да привличаш футболисти, които искаш, поради финансовите проблеми на клуба. В същия момент резултатите и целите, които Левски си поставя, и нивото, което трябва да има, не отговарят на парите, които ние предлагаме на играчите. Той каза, че бил готов със селекцията. Аз не съм видял той да е готов с нея, след като не ми предостави имена. Не случайно Левски го прати в Холандия, предоставихме му системата, за да гледа играчи от цял свят. Явно той нещо се е объркал. Неговата роля като треньор беше да набележи дадени играчи и аз да преговарям като спортен директор. Такъв списък нямаше, а това, което каза на пресконференцията, че е набелязал футболисти с договори, но които ще струват малко на Левски, е просто смешно.

За финансовите проблеми на клуба и целите до края на сезона:

Надявам се на нормализиране на ситуацията. Управителният съвет още не е започнал да работи. Надявам се да се започне най-сетне да се работи, а не само да се издигат лозунги и нещата да станат, такива каквито трябва да бъдат, за да може да се стабилизира клубът финансово. По принцип в Левски цари много добра организация, а другите клубове могат само да си мечтаят за такава организация, каквато има в Левски. Целта на УС е да направи така, че Левски да е финансово стабилен. Идеи имат - да видим дали ще се реализират.

Иво Тонев е изключително опитен ръководител. Той е човек, който от дълги години е във футбола и може много да помогне на Левски. Да не бъркаме обаче личните отношения с професионалните. Извън работата сме приятели, но когато работим, сме професионалисти. Аз от половин година обяснявам колко е трудна ситуацията в клуба, но в крайна сметка трябваше феновете да влязат в УС, за да го разберат. През тези шест месеца бях много упрекван защо отборът няма резултати. Този отбор е правен с минимални пари, бюджетът е намален наполовина от това, което е бил предната година, и е напълно нормално качеството да падне, а ние да работим, за да го повишим с по-малко средства. Смятам, че направихме добър отбор и с нужните попълнения тази зима и евентуалните попълнения през лятото Левски ще бъде завършен отбор. Нямаше как да говорим за цели този сезон. Целта е да се класираме в евротурнирите предвид ситуацията с 14 освободени играчи и привлечени 12 нови.

Батков начерта бъдещето на Левски В Левски финансово се разчита изцяло на собственика Тодор Батков. Когато той има проблеми с бизнеса, всичко се отразява и на Левски. Останалите пера, които носят приходи, са тв правата, откъдето идват минимални средства, участие в Европа, което пропуснахме, продажба на абонаментни карти и билети. Използвам случая да призова феновете да си купуват билети, защото така помагат за издръжката на клуба. Трябва да разберат това, че парите не отиват в джоба на Тодор Баткови или моя. На мача с Лудогорец на стадиона имаше 7000 души, а продадените билети бяха 2000… Получаваме приходи и от фенартикулите. Това перо беше занемарено в последните години, но се надявам нещата да потръгнат. Дано с влизането на феновете, които искат да развиват тази дейност, клубът да направи много, тъй като Левски е марка.

Направих и невъзможното, за да освободя 14 човека с големи заплати в диапазона около 200 - 250 хил. евро. Лятото бюджетът ни беше 400 хил. лева, а сега е намален наполовина - 200 хил. лева. Работя спрямо параметрите, зададени от собственика.

УС трябва наистина да заработи, а не само да гледаме пресконференции. С декларации няма да стане. Още преди шест месеца говорих с Тодор Батков, че в УС трябва да влязат заможни хора и финансово независими. Трудно е сам човек да дава по 500 000 лева на месец. Друго е когато това е споделено от 5 човека по 50 000. Тодор Батков е най-големият фен на Левски. Това е човек, който дава по 4-5 милиона лева на година за отбора и отношението към него не е такова, каквото трябва да бъде. Той не печели, а губи пари от Левски. Това трябва да се знае. От футбол трудно се печели у нас. Левски печелеше финансово в предишните три години, когато бях директор. Ние имахме продажби на играчи за 7 милиона евро - Гара Дембеле, Жоазиньо и други. Не може обаче да продаваш най-добрите си играчи на всеки шест месеца и после да имаш отбор за титла. След загубата в плейофа за Шампионската лига от Дебрецен в клуба влязоха 3,5 милиона евро, следващата година влязоха 2,5 милиона евро от групите на Лига Европа. От тези неща може да печели един клуб, а не от вътрешното първенство. Когато купуваш качествени играчи, след това можеш да ги продаваш скъпо. Когато пък взимаш свободни играчи и даваш малки заплати, е много трудно да ги продаваш за милиони. Това може да стане на 10 години един път. Който си мисли, че може да си купи Ферари с 10 000 евро, е луд.

За школата:

Разчитаме много на школата, която работи добре в последните шест месеца. Левски направи нов изкуствен терен, ремонт на съблекалните благодарение на феновете, имаме двама методисти, които са най-добрите в България. Даниел Боримиров, директорът на школата, е много амбициозен. Двамата методисти са Нестор Юруков и Давид Сарано. Мисля, че до 1-2 години голяма част от титулярите в Левски ще са футболисти от школата. От долните набори имаме добри играчи и до 2-3 години, ако се развият, мисля, че ще ще имаме силен отбор с нисък бюджет. За това обаче е нужно време. Много е важно тези играчи да знаят какво е Левски. Трудно е чужденците да осъзнаят какво е Левски.

Не бива да бързаме да пускаме юношите преди да са готови за мъжкия футбол. Докато бях треньор, пусках много юноши - Божидар Краев, Александър Любенов, Мики Орачев, Радослав Цонев… Борислав Цонев бе контузен. Хората трябва да разберат, че това се прави стъпка по стъпка, за да може тези играчи да са готови. Ще продължаваме да им даваме шанс, но те трябва да са наясно, че за да станат водещи футболисти, ще трябва да се лишат от личен живот и да бъдат професионалисти от малки, за да успеят. Изброените имат потенциал до 1 година да бъдат водещи футболисти не само в Левски, но и в България.

За критиките:

Критикуват ме, защото защитавам интересите на Левски. Не може хора, които са далеч от клуба, да дават мнение. За тези шест месеца аз свърших черната работа. Изградихме добър колектив с качествени футболисти. Ако някой си мисли, че може да събереш 12 нови футболисти и да постигнеш резултати веднага, значи не разбира от футбол. Процесът е труден. Първо трябва да адаптираш футболистите, после да направиш колектив, след това е нужен синхрон между играчите, който не се постига бързо.

В момента сме на шесто място, но след изиграването на следващите три кръга ще се изкачим - не забравяйте, че имаме мачове с Марек и Хасково. Реалното ни място е трето. Затова целта ни е евротунирните. Не можем да прескачаме етапи. Дори и в най-големите отбори треньорите имат една година, в която налагат методите и вижданията си и едва на следващата гонят резултати.

За Пепе Мурсия:

Видях, че не е подходящият човек. Идването му беше моя грешка, която си признавам. Трима български треньори ми отказаха. За четири дни трябваше да намеря треньор в Испания. Разполагах с ограничен бюджет. Ако имах 300 000 евро, можех да ангажирам треньора на Виляреал, който има опит в Шампионската лига. Но с моя бюджет беше възможна грешка. Признах си я и се заех да поправя нещата, за да може новият треньор да започне от здрава основа. Аз не съм искал да ставам треньор на Левски. Пак се връщам на темата с Херо. Три пъти го каних да дойде и да започне веднага през тези 5-6 месеца, в които водех Левски. Затова мога да кажа, че този човек е страхливец. Това е истината! Пред свидетели съм му казвал, че до зимата отговорността за резултатите и селекцията ще нося аз, но само да дойде и да започне работа веднага. Каних го след мача с Литекс, след мача с Черно море… Той просто не искаше да дойде. Накрая дори не дойде на срещата с мен и не ми каза нищо в очите. Това е истината в много мек вариант, защото съм обещал на собственика да пазя достойнството на Херо. Хората обаче трябва да знаят как стоят нещата.

За колектива
Никой не си задава въпроса колко труд, нерви и безсънни нощи съм вложил, за да изградя този добър колектив. Хората обаче това не го виждат, или искат да гледат само негативните неща. Аз сигурно имам много врагове. Може би моето поведение, моето държание е такова. Аз обяснения не давам на никого. За мен е важна оценката на тези, с които работя. Аз началници нямам и не смятам, че някой ми е такъв. Аз сам на себе си съм си началник и когато нещата не ми харесват, аз сам ще си тръгна. Уговорката ми с Тодор Батков бе да управлявам целия клуб, чисто спортно-технически. Управителният съвет си има друга функция, те не могат да ми казват какво да правя спортно-технически.

Пия хапчета за сън, но не съжалявам за нищо, защото виждам, че нещата се получават. Да, Левски е 6-и, но има потенциал да се развива. Направил съм една основа, за да може този отбор да се развива и това ми е коствало много. Това ни липсваше преди шест месеца и е нормално, че нямахме резултати. Отбор се гради за година, а не за месец. Няма треньор, който за месец може да накара отбора да играе така, както той иска.
 
В момента заплатите в Левски не са толкова високи, че един футболист да може да живее по три месеца с едно възнаграждение. Всеки ден мениджъри натискат играчите да разтрогнат с Левски, за да могат да взимат другаде 3-4 пъти по-високи възнаграждения, но въпреки това никой не си е тръгнал. Ласкае ме мисълта, че може би е заради мен, но доверието се гради с времето, а не за един ден.

Като спортен директор съм вкарвал пари в клуба чрез свои приятели. В момента трансферите са възможни отново благодарение на пари, получени по този начин от един човек - чрез дарение. Човекът не иска да се афишира, затова нека уважим желанието му, както и на този, дал 200 000 евро за изкуствения терен. Клубът им благодари за това, което направиха в тази тежка ситуация. Ако има повече хора като тях, ще бъде още по-добре.

За феновете:

Феновете трябва да си купуват билети и карти. Това е начинът, по който можем да излезем от кризата. Не искаме някой да ни дава пари просто така. Искам тези хора да си купуват билети. Не го казвам случайно това. Много често буди в мен смях и съжаление, когато бивши футболисти или ВИП фенове на Левски още от сряда ми звънят и започват да искат безплатни покани, за да дойдат на мач. Смешно е да не можеш да платиш покана за ВИП-а за 50 лева, а да искаш без пари. В моите очи тези хора са смешни.

Нормално е ние също да имаме претенции към феновете. Няколко пъти ни наказваха със сериозни глоби заради тях. Те са го направили от любов, но любовта понякога убива. Трябва да бъдат малко по-умерени, защото това са големи финансови загуби за клуба в това му състояние. Тези четири мача, в които бяхме наказани, ни липсваше моралната подкрепа от тях. Търпим загуби, имаме мач, но нямаме приходи, тъй като стадионът е затворен. Имаме нужда от феновете.

За отношенията с БФС:
Сините фенове избухнаха при боя над Лудогорец Левски е най-глобяваният отбор и само нас наказват за расизъм. Смятам, че в БФС проявяват двоен стандарт, тъй като на други стадиони съм виждал и по-страшни неща. Доказа го и моето наказание пред мача с Литекс. Аз бях за по-голямо наказание след постъпката срещу Ботев (б.а. - нахлуването на терена), но имаше още четири случая, които бяха изместени за другата седмица, а мен наказаха извънредно. 
Атанас Фурнаджиев ме е посъветвал да не се занимавам с БФС? Ако имам нужда от съвет дали да си сменя маслото на колата, ще му се обадя. По-добре да се замисли за дереджето на националния отбор. Ако искам да си купя кола, ще го питам и неговото мнение ще е меродавно. Дотогава да си гледа маслата и колите, които продава. Не се срамувам от това, което казвам, и мога да кажа всичко в очите на всеки. Аз няма притеснения. Докато съм в Левски, ще защитавам интересите на клуба. Мога да направя компромис в личния ми живот, но не с Левски и работата ми. Който иска, да се сърди. С много от тези хора, които ме критикуват, се познаваме. Ако имат нещо да ми кажат, може спокойно да ми се обадят и да го сторят.

За Пламен Крумов и Антон Огнянов:

Виждаме как футболисти, които аз освободих, започват да се обръщат срещу Левски. Всеки трябва да разбере, че когато те не си нужен и те освободят, това не е лично. И досега твърдя, че Крумов и Огнянов нямат достойнство. Крумов казваше, че ще остане в Левски докато си намери отбор, а през това време ние да продължаваме да му плащаме заплатата. Огнянов го лекувахме 6 месеца, след което не показа никакви качества, за да играе в Левски, искаше 3 заплати компенсация. Това достойно ли е? Съгласен съм, че те трябва да си получат заплатите, но пък когато не си желан, трябва да си тръгнеш. Ние им предложихме да им платим, но не всички наведнъж. Те оабче не се замисляха какво са дали на клуба и искаха да получат повече, отколкото са заслужили.

За Наско Сираков:

Всеки си има интереси някакви. Който не е в Левски, има претенции към Левски. Хората приемат твърде лично нещата и се обиждат. Аз апелирам с две ръце всички да се обединим, за да може Левски да върви. Има начини, по които те могат да влязат в управителния съвет и управлението на клуба, така че да бъдем единни. Докато има такова разделение, Левски няма да бъде отборът, който искаме.
 
Аз имам огромно уважение към Наско Сираков. От него съм се учил. Бяхме много близки с него и нямахме отношения директор - футболист, а много по-лични, но в един момент се изпокарахме заради Левски. Въпреки това, пак казвам, аз изпитвам уважение и винаги мога да работя с този човек, както сега работя с Боримиров. Вратата ми е отворена винаги за всеки, които иска да помага на Левски. Ако Наско иска да работи и да помага на Левски, винаги е добре дошъл. Никога не съм имал претенцията всичко да зависи от мен и да командвам сам Левски. Колкото повече хора взимат решенията, толкова по-добре за самия клуб.
 
Митов изведе 23-ма за първа тренировка в Левски С лозунги и съобщения нищо не става. Трябва работа, а не приказки. Когато работиш, не е нужно много да обясняваш какво правиш. В момента цел №1 трябва да ни е да върнем хората на стадиона, а това ще стане като направим конкурентен отбор, който хората харесват. Трябва да предлагаме продукт, които е адекватен на билетите, които ще плащат феновете. В момента реално имаме само марката "Левски", но нищо зад нея.

За конкурентите:

Всички клубове в България с изключение на Лудогорец страдат финансово. Ние, ЦСКА, Локомотив (Пловдив), Ботев (Пловдив) сме все грандове с много публика, но сега хората, които имаха големи бизнеси, изпитват трудности. Моделът на управление от един човек не е добър, трябва да е има няколко човека, които управляват. Виждаме в Испания Реал Мадрид и Барселона имат бордовете на директорите и всеки един дава някаква сума за общия бюджет. Не може да искаме един човек да дава по 6 милиона, а другите да не си купуват дори и билети. Не става така. Не искам да съм адвокат на Тодор Батков, но това съм го виждал и като футболист, и като треньор, а сега и като директор.

Ботев Пд - Левски 0:3 Аз не съм гадател. Работя и търся последователност. Целта не е да бием ЦСКА, а да изградим силен отбор, който да побеждава и да носи радост на хората. За това работим. Сега имаме шест загуби, но догодина нещата може да се обърнат напълно и ние да имаме шест победи. ЦСКА е отбор като другите - Литекс, Лудогорец, Ботев… Ние обаче трябва да направим отбор, който да знае как да побеждава.

За Ивайло Петев:

Каних го за треньор, но с оглед на това, което му се случи няколко месеца по-рано, е цяло чудо, че въобще дискутирахме този въпрос. Ако се беше случило на мен, дори нямаше да коментирам такъв вариант. Ивайло ми е приятел и му пожелавам успех с националния отбор. Той е добър специалист и го показа в Лудогорец, който продължи инерцията от неговата работа. Пожелавам му същото да направи и с националния тим. Ще му бъде трудно, сигурно ще има много врагове и хора, които ще бъдат срещу него. Имена няма да казвам. При Любо Пенев, когато отборът вървеше, критиците мълчаха. И в един момент му скочиха всички. Същият този Наско Фурнаджев ли е, Фурнаджиев ли е… Пак ще се обърне като фурнаджийска лопата. Това е манталитетът на българите. Имаме такъв манталитет.

За близкото бъдеще на Левски:

- Не съм ясновидец, но ще кажа, това, което искам, а то е да играем добър футбол. Искам да вземем Купата на България, да сме в тройката и да спечелим участие в евротурнирите. Това са реалните цели. Купата е важна, защото шест години без трофей вече тежат. Най-важното е обаче да направим един отбор, който през новия сезон да е конкурентен. За целта ни трябва и финансов гръб. Ако не плащаме на футболистите, трудно можем да очакваме ниво. Не мисля, че ще имаме проблем с лиценза. Цитираната сума от 1,7 млн. лева не е непосилна за клуб като Левски. Предвид дълговете на други клубове от 30-40 милиона, Левски е в много по-цветуща ситуация. Нашите задължения не са толкова големи за клуб с бюджет 6-7 милиона лева. И Иво Тонев, и Константин Баждеков са хора, които ще направят всичко възможно Левски да вземе лиценз. Не се съмнявам в това.

Владимир Стоянов, специален пратеник на Sportal.bg в Турция

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички