ПФК Бургас и Нефтохимик се обединяват

ПФК Бургас и Нефтохимик се обединяват

ПФК Бургас, който играе в Б група, и аматьорският СНЦ Нефтохимик-Бургас от Б областна група, се обединяват в един клуб за пролетния полусезон, научи БТА. До края на първенството клубът ще играе с лиценза на ПФК Бургас в Б група, а вероятно името ще бъде сменено през лятото, когато позволяват нормативните документи на БФС.

След промяната издръжката ще се поделя между собственика на веригата строителни хипермаркети Павел Бошнаков и бизнесмена Николай Филипов, който отново ще се върне активно на футболната сцена. Президент на клуба ще бъде Ивайло Стефанов, който до момента беше начело и на ПФК Бургас.

Структурата предвижда старши треньор Ангел Стойков и помощник-треньор Костадин Джамбазов, който ще се занимава и с школата на новоучредения клуб. Досегашният изпълнителен директор на ПФК Бургас Руси Гочев няма да остане на поста си, стана ясно още днес.

За втори път в рамките на пет години друг клуб променя името си, за да върне Нефтохимик на сцената. През 2009 година това направи Атлетик на покойния бизнесмен Георги Танев, но тогава те заеха място във В група наготово. Сега шейховете отиват дори една стъпка по-нагоре, заемайки мястото на ПФК Бургас.

ПФК Бургас е наследник на бившия Мастер и за първа година спечели промоция за професионалния футбол. Първоначално цветовете на отбора бяха червено и черно като цветовете на фирмата, но през тази есен бяха сменени на бяло и синьо с мотив, че това са традиционните градски цветове. От пролетния дял по всичко личи, че зеленото ще бъде клубен цвят, което е трета промяна за пет години.

СНЦ Нефтохимик-Бургас пък беше създадено това лято като наследник на втория Нефтохимик - този, който игра в А група и обяви несъстоятелност с име ПФК Нефтохимик 1962 и с много сериозни дългове. Така до лятото новият клуб ще трябва да избере друго юридическо заглавие, включващо Нефтохимик.

Още от БГ Футбол

Виж всички