България би Бразилия и преди 7 години, но с тази победа никой не се гордее (видео)

България би Бразилия и преди 7 години, но с тази победа никой не се гордее (видео)

"Вчера говорихме, че 10 години не сме били Бразилия. Дано следващата да не е след 10 години" - думите са на селекционера на националния отбор Пламен Константинов и са... неточни. "Лъвовете" зарадваха зала "Конгресна" във Варна с изключително емоционален мач и успех с 3:1 над актуалния олимпийски шампион в неделя (11 юни). 

Победата обаче е първа над южноамериканския хегемон не от 10, а от 7 години.

Датата е 2 октомври 2010 г. Треньор на българският национален отбор е Силвано Пранди, който успява да класира "лъвовете" за световното първенство в Италия. Началото на шампионата е трудно, но "лъвовете" успяват да се преборят за участие във втория етап на шампионата.

Там те са в група с Бразилия и Полша. Регламентът гласи, че само първите два отбора ще вземат участие в третия кръг. По стара традиция на Световната федерация по волейбол, регламентът е пълна каша, а всеки един отбор преминава от група в група и играе с различни отбори. Сметки обаче са възможни, а бразилците са царе в това!

2111390249.jpg
Снимка: FIVB

Те излизат с експериментален състав, в който либерото Нери е разпределител, а класният Жиба прави грешка след грешка.

Целта е една - загуба, която ще размине Бразилия и Куба. 

Пранди също прилага тактика, която на пръв поглед предвещава загуба. Титулярен разпределител е Константин Митев. 18-годишният Николай Пенчев пък за първи път е титуляр. Голямата ни звезда Матей Казийски не играе.

2111390250.jpg
Снимка: FIVB

"Селесао" обаче се оказва по-опитен в измамата и пада с 0:3 (18:25, 20:25, 20:25).

Бразилците успяват да спечелят трета поредна световна титла, а "лъвовете" остават на седмо място.

До колко тази победа на българският тим обаче може да се смята за такава? От морална гледна точка тя си е чиста загуба. От статистическа обаче успехът си е успех и "лъвовете" могат да се похвалят, че са били един от най-добрите отбори на света.

Не преди 10, а преди 7 години!

btvnovinite.bg

Още от Волейбол

Виж всички