Официално: Peugeot се оттегля от рали Дакар

Официално: Peugeot се оттегля от рали Дакар

Peugeot официално ще сложат край на кампанията си в рали Дакар след края на наближаващото 40-о издание на рали маратона в началото на 2018-а. Новината идва след доминантните две победи за конструктора през 2016-а и 2017-а и недоволството на френските инженери от новите правила, които затрудняват автомобилите със задно задвижване.

Спортният директор на Peugeot Бруно Фамен заяви: "След като това ще бъде последният Дакар за нас, искаме да приключим кампанията си на най-високото стъпало. Най-трудното нещо след победата обаче е тя да се повтори".

Състезателната тройка на Peugeot за 2018-а остава непроменена: Стефан Петерханзел – Мистър Дакар, който спечели последните две издания; шампионите в Световния рали шампионат Себастиан Льоб и Карлос Сайнц-младши и петкратния шампион на Дакар при мотоциклетите Сирил Депре.

"Въпросът е, че колкото повече побеждаваш, толкова повече искаш да продължиш да го правиш", коментира шесткратният шампион при мотоциклетите и седемкратният при автомобилите Петерханзел. "Тази година ще бъде още по-специално, защото изданието има кръгла годишнина, а моето участие ще бъде под номер 29. Кой знае, може да се окаже и моето последно".

Най-новият 3008DKR Maxi автомобил вече има над 17 000 километра от тестове. Той е по-широк от своя предшественик и Peugeot вярва, че подобренията в окачването и надеждността ще бъдат осезаеми в хода на двуседмичното състезание.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти