Гледай на живо

Португалия гледа към следващата фаза, хиляди разочаровани турски фенове – на живо от Германия след двубоите от група F на ЕВРО 2024

Европейска седмица на спорта за трети път в България

Европейска седмица на спорта за трети път в България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Европейската седмица на спорта #BeActive (23-30 септември) в София. Инициативата на Европейската комисия стартира у нас с изложението “Избери спорт #Бъди активен” в Борисовата градина. Събитието се организира от Министерството на младежта и спорта, което е координатор за България на инициативата #BeActive. На изложението водещите спортни федерации представиха спортовете си с атрактивни демонстрации и презентации.
Европейската седмица на спорта беше открита в столицата@@@
“Благодаря на всички, които се включиха в инициативата на Европейската комисия. За трета поредна година правим тази кампания и основната цел е да раздвижим ученици, младежи и подрастващи, защото знаем големия проблем на младите хора с обездвижването. Нека тези, които спортуват активно, да дават пример на останалите. Благодаря на родителите, които са тук и насочват децата си да се занимават със спорт”, заяви министър Кралев при откриването на Европейската седмица на спорта #BeActive.
Европейската седмица на спорта беше открита в столицата@@@
Той коментира, че освен чрез различни събития и инициативи, правителството се старае да привлече младите към спорта и с инвестиции в спортна инфраструктура. “Основните ни усилия в момента са насочени към физкултурните салони в училищата. 30% от българските училища нямат физкултурни салони, а това е основата. Правителството е поело ангажимент и ще бъдат отпуснати целеви средства, за да бъде решен този проблем”, каза министърът.
Европейската седмица на спорта беше открита в столицата@@@
На церемонията присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, както и олимпийските шампионки Таня Богомилова и Тереза Маринова. Министър Кралев изрази благодарност към двете спортистки за това, че винаги откликват и с желание се включват в кампаниите за подкрепа на спорта. Тереза Маринова е един от посланиците на Европейската седмица на спорта #BeActive заедно с други изявени наши спортисти като Антъни Иванов, Цветан Соколов, Радена Ангелова, Ивелин Попов, Мария Йовкова, Ружди Ружди, Лиляна Георгиева, Александра Начева и Красимира Чахова.
Европейската седмица на спорта беше открита в столицата@@@
“Европейската седмица на спорта представя възможност на всички да опитат различни видове спорт. Изпробвайте различни видове спорт и намерете онзи, който наистина ще ви доставя удоволствие. Защото най-важното нещо в тренировките е да ни носят удоволствие”, обърна се към посетителите Тереза Маринова.
Европейската седмица на спорта беше открита в столицата@@@
На изложението “Избери спорт #Бъди активен” много от българските федерации направиха презентации и демонстрации на своите спортове – лека атлетика, таекуондо, карате, кикбокс, муай тай, баскетбол, бадминтон, модерен петобой, фехтовка, джудо, борба, бокс, плуване, биатлон, тенис, хандбал, спортна гимнастика, акробатика, стрелба с лък, голф и ски. Балканска федерация адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област направи зумба демонстрация, в която се включиха много желаещи, а шоуто започна с изпълнения на мажоретен състав „Уондърс“. Голям интерес предизвикаха демонстрациите на бойните спортове и стрелбата с лък, в която се включиха и министър Кралев, проф. Гешев и Тереза Маринова. Една от големите атракции в Борисовата градина беше „Вълшебната стая на Моно Петра“ – пространство, в което всеки може да изрази мислите си с рисунка. Министърът на спорта демонстрира и уменията си с четката. А в езерото Ариана много деца имаха възможност да получат първи уроци по кану-каяк.
Европейската седмица на спорта беше открита в столицата@@@
По-рано през деня Европейската седмица на спорта #BeActive беше открита и в Благоевград с голям спортен панаир, в който с множество демонстрации се включиха над 30 спортни клуба от общината.

Европейската седмица на спорта се организира за трета поредна година спортни събития в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Враца. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм+ на Европейския съюз.
 
Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА/Sportal.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ от откриването на Европейската седмица на спорта ТУК!!!

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички