С всеки свой гол Ерлинг Холанд прави Норвегия по-богата

С всеки свой гол Ерлинг Холанд прави Норвегия по-богата

Смайващото начало на кариерата на Ерлинг Холанд в Борусия (Дортмунд) носи дивиденти дори на родната му Норвегия. Нападателят вече има 7 гола в три мача за новия си тим, като в два от тях даже беше резерва.

“Билд” разкрива, че Държавният пенсионен фонд на скандинавската страна е инвестирал в акции на футболния клуб. А цената им сега скача след всеки гол на Холанд, който увеличава шансове на “жълто-черните” за спечелването на трофей.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е основан през 1990 година и в момента е най-големият суверенен фонд в света. Държавата печели много от добива на нефт и реинвестира средствата за бъдещето, когато залежите на “черното злато” ще се изчерпат. Голяма част от петролните печалби се трупат във фонда, който вече притежава около 1 процент от акциите в обращение в света. В портфолиото му обаче има и много държавни облигации и недвижими имоти по цялото земно кълбо.

Приходите се трупат за "черни дни" и за бъдещите поколения. От тях правителството може да харчи само 4 процента годишно.

Още от Спорт и бизнес

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти