Градев: Решението за Миньор е нарушение, кой легитимен орган го е взел?

Градев: Решението за Миньор е нарушение, кой легитимен орган го е взел?
Скандал в Югозапада! Миньор отказва да играе със Симитли - ще пише до правителството и УЕФА
Скандал в Югозапада! Миньор отказва да играе със Симитли - ще пише до правителството и УЕФА

Специалистът по международно спортно право Георги Градев коментира на страницата съ във Феусбук казуса "Миньор Перник". Припомняме, че вчера БФС реши да обяви за шампиони в Трета лига отборите, които към момента на прекратяване на първенствата са на първо място. Изключението е Югозападната Трета лига, където Миньор води с точка на Септември (Симитли), но чуковоте са и с мач повече. Поради тази причина от футболния съюз решиха двата тима да играят бараж. Ето какво казва по темата Градев:
Край! Третите лиги приключиха - ще се играе само един мач, няма изпадащи
"Миньор може да обжалва решението на ИК на БФС или пред конгреса по реда на ЗЮЛНЦ, или пред АССГ по реда на АПК (има достатъчно съдебна практика вече, която определя решенията на УС на лицензирана спортна федерация като индивидуални административни актове по смисъла на чл. 21, ал. 1 от АПК, които подлежат на съдебен контрол по силата на чл. 120 от Конституцията).

Решението на ИК по отношение на Миньор противоречи на “духа и постановките” на Наредба за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2019/2020 г., което е нарушение на чл. 51 от същата.

П.П. По своя смисъл, оставката е отказ от задължения и права. Както едно лице в оставка не може да бъде заставено да упражнява правомощия, така и то не може да се възползва от своите права в оставка. ИК подаде колективна оставка преди време и не я е оттеглил досега. Кой легитимен орган в БФС тогава е взел днешното решение?

Последвайте каналите ни в:

Още от Трета лига

Виж всички