Гевара с нова крачка към титлата в Moto3 след страхотна победа в Япония

Изан Гевара направи нова голяма крачка към титлата в Moto3 за 2022 година след като спечели надпреварата за Гран При на Япония. Пилотът на Аспар стартира девети на „Мотеги“, но още в първата обиколки успя да стигне до първото място. В последствие той загуби лидерството от представителя на домакините Аюму Сасаки, който води в повече от половината дистанция.

Решителният ход на Гевара в битката за победата дойде пет тура преди финала, когато той изпревари Сасаки в спирането за третия завой. Обиколка по-късно японецът загуби още две позиции, след като бе изпреварен от Джауме Масия и Денис Фоджа в петата крива.

Масия обаче отпадна малко преди края на 17-я тур след много тежък хайсайт при преминаването на комплекса от завои 12 и 13 в края на обиколката. След падането на испанеца разликите между Гевара, Фоджа и Сасаки се поотвориха и тримата финишираха в този се ред без повече атаки. 

С подиума си днес Сасаки става първият японец, който стъпва на почетната стълбичка в домашното си състезание от Хироши Аояма, който завърши втори в състезанието в клас до 250 кубика през далечната 2009 година. За Гевара пък победата е втора поредна и общо пета от началото на сезона в Moto3. 

Така неговият аванс на върха в генералното класиране достигна цели 45 точки четири кръга преди края на сезона. Втори с подреждането е съотборникът на Гевара в екипа на Аспар Серхио Гарсия, който финишира втори днес. Той започна състезанието от третото място, но нямаше никак добро темпо и трябваше да се бори за четвъртата позиция с Давид Муньос, Диого Морейра и Джон Макфий в последните обиколким което все пак успя да стори. 

Третото място в генералното класиране заема вторият от днес Фоджа, който изостава на 63 точки от Гевара, а Сасаки е четвърти, с пасив от 80 пункта спрямо лидера. С преднината си от 45 точки пред Гарсия – Гевара може да си позволи да завършва трети в оставащите четири състезания до края на сезона и пак ще спечели световната титла, независимо от класиранията на Гарсия.

Сезон 2022 в Moto3 продължава следващата неделя с надпреварата за Гран При на Тайланд, която подобно на Гран При на Япония не бе част от календара през последните две години заради пандемията от коронавирус. 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти