Дай рибо-рибо-рибо
Няколко хляба, няколко риби и всички са сити. Окей, спираме с религиозния контекст, но толкова ли е важна рибата в ежедневното ни хранене?Отговорът е: много е важна. Само една порция пържена риба съдържа вредни трансмазнини, достатъчни за две седмици. Оказва се, че една порция хек например съдържа 33 грама трансмазнини и 3700 милиграма натрий, а според Медицинския институт хората трябва да приемат 1500 милиграма натрий дневно. Дали това обаче е ужасно полезно?Като цяло - да. Общият брой в порция рибакалории е значително по-нисък от обичайно ястие във веригите за бързо хранене, само 1320. Това добре, но никой не споменава на потребителите, че съдържанието на трансмазнини, които запушват артериите, е два пъти по-голямо от това в менютата на традиционните fast food вериги.Накратко: да се храниш с риба никак не е лошо, ама ако става дума например за хубаво филе на фолио или на тиган и без използване на мазнина. Сьомгата например е най-препоръчваната риба от диетолозите, въпреки че всички знаем, че именно тя е сред най-мазните риби (да, не външно като шарана, но мазнината била разпределена на клетъчно ниво).