Всичко на масата
Не се притеснявай, няма да ти говорим за култовата едноименна книга на Чарлс Буковски, а ще направим опит за кратък анализ на препоръчителното поведение на масата в ресторант. Нека уточним: тук няма да говорим за "ресторанти" за бързо хранене или китайски, тайвански, индийски, турски "ресторанти". Ще ти опишем една принципна ситуация: изискан и скъп ресторант, ти на великолепна среща с дама или на работна среща. При всеки случай трябва да си подготвен за приключението, което ти предстои. Ето защо ти предоставяме няколко базови правила, за да не изаднеш в неловка ситуация.Никога и в никакъв случай не започвай да се храниш, преди да са сервирали на всички. Това важи за всеки етап от хапването: за предястие, за основно, за десерт.Изключете звука на мобилния си телефон и не го оставяйте до чинията си. Дръжте го в джоба си и освен ако не е наистина наложително, не отговаряй, ако някой ти позвъни.Не предлагай от своята храна на когото и да било от останалите (колкото и да ти е близък) и откажи, ако някой от своя страна ти предложи. При опит на сервитьора да ти сипе още вино, а ти не искаш, откажи еднократно, тихо и категорично. Той няма да настоява, а дори по неясна причина да го направи, не реагирай остро и некултурно.Не се протягай през масата, ако имаш нужда от нещо от другия ѝ край. Много по-лесно е да помолите някой да ви подаде необходимото. Не съществува правило, че първо трябва да поръчат дамите. Напротив, много от тях биха се притеснили, ако някой настойчиво ги чака да направят своята поръчка, а те не са направили своя избор. Докато вече готовите поръчват, останалите имат още време да решат какво точно желаят. В този смисъл ако мъжът избере преди жената, това в никакъв случай не е неуважение или признак на ниска култура.Обърни внимание на един прост факт: приборите на масата са подредени в последователността, в която ще ги използваш, като редът започва се от най-външните. По правило ножовете и лъжиците са отдясно, а вилиците – отляво.В никакъв случай не удряй с прибор по чаша, за да привлечеш вниманието на сервитьор.