"В гаража": Как да разбереш, че гумата ти е за смяна?

Нямате отбор от механици, който само чака да кажете, че имате нужда от смяна на гума? Ние също. Затова в рубриката "В гаража" заедно със специалистите от Примекс ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за гумите, и как да се справяте сами в определени ситуации.

Започваме с проблем номер 1:

Как да разбереш, че гумата ти е за смяна? И това е важно, защото понякога забравяме, че гумите са тези, които свързват нас и автомобила ни с пътя. Те са определящи както за поведението на колата, така и за сигурността ни. Ако са качествени и в добро техническо състояние, ще можете да излезете и от най-неочакваните ситуации. Първо, огледай гумата. Ако има видими балони, нараняване или пукнатини, може да не се налага моментална смяна, а само ремонт. Но не тип "направи си сам" - отиваш в сервиз. И не го казваме, за да си купиш нова или просто да те разкарваме, а защото може да се спука на пътя, а това няма да ти хареса. После слушай: това е най-сигурният начин да разбереш, че нещо не е наред. Ако се появи шум или вибрация във волана, значи най-вероятно си тръгнал за нова гума колкото и да не ти се иска.

Бордюрът - врагът на всяка гума, дори най-хубавата. На всеки се случва. Дали ще е ръб на скоро зейнала дупка или бордюр на тротоар, няма значение, боли. Дори повредата да не е видима, може да става дума за цялостта на гумата отвътре и отново да последва спукване.

Провери налягането: отнема няколко минути, а дава отражение на всичко - от поведението до разхода на гориво. Всеки производител на автомобил задава какво трябва да е налягането в предните и задните гуми и то трябва да се спазва. При разлики гумите започват да се износват неравномерно, това се отразява негативно на представянето им и ви струва пари заради по-честата им смяна.

Ако се колебаеш, просто иди в сервиз. Не се налага да си експерт по всичко, затова просто попитай хората, които разбират от гуми. Те ще измерят дълбочината на протектора и ще ти кажат дали наистина имаш нужда от нови или не. Ако не знаеш къде да отидеш, ползвай нашите хора от Примекс ТУК.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти