Как да изберем перфектното вино + сирене за довечера?

Тезата "Виното не е мъжко питие" никак не ни харесва - виното е за всички, in vino veritas, без вина виновни ли сме и т.н. Да, виното е нещо като религия за познавачите, но нищо не ни пречи и ние да се запознаем с класическата комбинация "вино + сирене" и по-важното: кое вино с кое сирене трябва да се консумира.Каберне совиньонМоже би най-лесното за комбинации вино. И все пак, за по-изтънчен вкус заложи на сини сирена, но също и на чедър, камамбер, гуада, пармезан, горгонзола. Да, едно разнообразно плато е добра идея.ШампанскоНе всяко пенливо вино е шампанско (наименованието може да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология, но за нея друг път). И не всяко сирене е подходящо за шампанско. Много специалисти се разграничават диаметрално един от друг в съветите си, затова избирай спокойно според собствения си вкус между камамбер, бри, чедър, гуада, едам, грюер и дори пармезан.Зинфандел"Колкото по-миризливо, толкова по-добре!" - ако виното зинфандел беше човек, това щеше да му е девизът. Да, крайно миризливото синьо сирене е идеална дуетна половинка за ароматния зинфандел. И все пак предлагаме и алтернативи като фета, козе сирене, синьо сирене, гуада, мюнстер и грюер. ШардонеШардоне + бри = ВНЛ Поне така твърдят специалистите. Но настояват, че на второ място в любовната класация на шардонето се нареждат козето сирене и камамбер, а след тях са гуада, пармезан, грюер и проволоне.Пино ноар (познато и като пино неро)Вината от този благороден сорт са характерни с аромати на червени, понякога черни горски плодове, гъби и горска шума. Да, няма как да не сте чували за бургундските вина - винари от цял свят се опитват да ги имитират, но безуспешно. Твърдят, че пино ноар се чувства най-приятно в компанията на камамбер, бри, фета, мюнстер и донякъде грюгер.Пино гриджоСветлият братовчед на пино ноар често е бъркан по вкус с шардоне заради някои свои специфики - сухо и леко бяли вина с подчертана свежест и ябълкови и пикантни аромати. Обикновено се консумира, докато е младо, но в никакъв случай без камамбер, фета или бри. Ние препоръчваме именно бри.Совиньон бланЧесто можем да срещнем сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се приготвят от гроздето на този популярен винен сорт. Специфичното за тях са прозрачничт жълтеникаво-зелен цвят, свежит и хармоничен вкус, както и ароматите на сено, тропически плодове и цариградско грозде. А най-добре тези вкусове и аромати биват обогатени от фета, козе сирене, пармезан, грюер, бри, чедър.Ако сиренето вече е налице, лесно можеш по него да избереш вино и директно да поръчаш от внушителната селекция на DrinkLink.

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти