Тим от Трета лига заплаши да напусне първенството заради тежки наказания

Футболистите на Ботев (Нови пазар), които получиха червени картони на срещата с Тополи 2010 (Тополи) бяха сурово наказани от Дисциплинарната комисия при ЗС на БФС-Варна. Както в-к „Шуменска заря“ писа в броя си от понеделник, на срещата с Тополи 2010, играна в събота, главният съдия Борис Попов показва по 2 жълти картони – равняващо се на червен картон на Йордан Миленов и Николай Илиев-Пурата при резултат 0:0. Според състезателите и ръководството на ФК “Ботев“ (Нови пазар) капитанът на отбора Йордан Миленов е оспорил решението за корнер на рефера Борис Попов, след като топката е напуснала игралното поле след игра на състезател на домакините от варненското село Тополи. За това оспорване състезателят на Ботев (Нови пазар) е декориран с втори жълт картон, а наказанието му от Дисциплинарната комисия е лишаване от състезателни права за 3 срещи на основание Чл. 22, ал 2 „а“ и „к“.

(Член 22. (1) За нарушения, за които е предвидено наказание отстраняване от футболен мач с червен картон (било то санкционирани от съдията или впоследствие установени по надлежния ред), на състезателите се налагат и следните видове дисциплинарни наказания: - спиране на правата за определен брой футболни срещи или за определен период от време; и - глоба.

а/ Повторно предупреждение жълт картон за дадена среща.

к/ Обида на длъжностно лице.

Наказанието на Николай Илиев-Пурата е също за оспорване решението на рефера. При извършен груб фаул - декориран с жълт картон съвсем резонно, футболистът на Ботев (Нови пазар) е поискал обяснение от рефера – „защо има двоен аршин при отсъждането на нарушенията за домакините и гостите“. За това си деяние получава втори жълт картон, а наказанието на Дисциплинарната комисия е лишаване от състезателни права за 1 среща на основание Чл. 22, ал 2 „а“ (втори жълт картон за дадена среща).

Наказание получи и треньорът на Ботев (Нови пазар) Радостин Димов – забрана да ръководи отбора за 2 срещи и финансова санкция от 250 лв. на основание Чл. 34, ал 1, т. 2 и т. 5 от Дисциплинарния правилник.

Член 34. (1) Старши треньор, треньор, имащ право да присъства на резервната или допълнителната скамейка, се наказва със забрана за изпълняване на функции като треньор, както и с глоба, за извършени нарушения по време на срещата, включително през почивката, или непосредствено след края на срещата, както следва:

2. за обида или а неприличен жест към длъжностно лице, служебно лице и/или зрители, нарушителят се наказва със забрана за изпълняване на функции като треньор за до 3 (три) срещи и с глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева;

5. за самоволно навлизане на терена нарушителят се наказва с лишаване от право да изпълнява функции от името на отбора за 1 (една) среща и с глоба в размер на 1000/хиляда/ лева.

Наказание от 1 среща получи и футболиста на „Устрем Д“(Дончево) Любомир Колев за втори жълт картон на срещата с „Волов“(Шумен).

Потърсен за коментар на решенията на Дисциплинарната комисия при ЗС на БФС-Варна старши треньорът на Ботев (Нови пазар) Радостин Димов каза: „Да, наистина влязох на футболния терен в село Тополи, но след груб фаул срещу наш състезател и започнало масово сбиване между футболистите. Не е ли нормално да се влезе и да се укротят страстите на състезателите, преди да са станали още по-грозни сцени и неприятности? Аз отидох да ги разтърва нашите момчета да не правят панаири. Тогава реферът вече се чудеше какво да направи, защото, повярвайте ми, беше яко оплескал мача.

Казах му: "свири край на мача, че тука ще стане нещо непредвидено". Той ме послуша и даде край на мача. Какво лошо съм направил, след като съм навлязъл на терена? Само аз ли влязох? Ама наказанието е само за мен. Нямам коментар на ситуацията. Решенията на Дисциплинарната комисия при ЗС на БФС-Варна за мен са тенденциозни, с което ни убиват желанието за по-предно класиране в групата – каза още Радостин Димов – старши треньор на Ботев (Нови пазар).

Футболисти и ръководители на ФК “Ботев“ (Нови пазар) са още по крайни, че това решение на Дисциплинарната комисия може да доведе до прекратяване на участието на отбора в Североизточната трета лига, решение за което може да се вземе още преди срещата с Хитрино, която трябва да се играе в събота от 14,00 часа на градския стадион „П.Волов“ в Шумен.

Още от Трета лига

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти