Левски извади доказателства, че клубът е създаден 1911 година (видео + галерия)

Днес на специална пресконференция на стадион “Георги Аспарухов” бяха представени част от експонатите, които ще съставят експозицията с легендарни предмети от историята на Левски. Сред показаните документи бе и такъв, който доказва, че клубът е основан на 10 май 1911 година съгласно учредителния протокол. Това се е случило на 10 май. Регистрацията на клуба е от 24 май 1914 - датата, която се води за рождена на клуба.

Това разкри Илия Христов от сдружението “Сини сърца”, което е инициатор на осъществяването на проекта. “Сдружението притежава протокол №1 от 1911 година, но ще го покажем при откриването на експозицията. Той не е в най-доброто си състояние. Там пише, че Левски е основна на 10 май 1911 година съгласно учредителния протокол”, каза Христов.

Сред останалите представени историческите артефакти бяха “Бронзовата обувка” на Наско Сираков на Европа от 1987 година. Венец, който е изпратен от специално от великия Еузебио в памет на легендата Георги Аспарухов, първата купа, която софийски отбор печели извън страната - от Румъния през 1923 година, билет от въпросната среща с румънския Трикольор, купата от 1924 година, гилза, от която е направена купа и е подарък на клуба от ВМРО с подпис на Ванче Михайлов и Тодор Александров. На експозицията, която ще бъде открита на 2 октомври в 19:14 непосредствено до официалния магазин до Сектор “А”, ще има още множество предмети, като сдружението притежава над 200 документа, свързани с историята на Левски.

Сдружението съществува от 2003 година с известни прекъсвания. Идеята за клубна експозиция дойде с издаване на книгата от 2015 година. През 2016 година ни бе предоставено помещение и сдружението се ангажира да изгради клубна експозиция. Притежаваме над 200 документа, свързани с историята на Левски. Всичко е изградено само със средства на “Сини сърца”. През нито едно управление на Левски не сме получил пари, а и не сме и искали. Тази клубна експозиция е създадена, за да възпитава публиката на отбора. Левски представлява ценности, които малко или много в последните години са забравени", каза Христов.

Куратор на експозицията е Борислава Кръстева, която е работила с подобна изложба за Ювентус и има опит в подредбата на експонати от спортен тип. “Имах възможност да се занимавам с клубната експозиция на Ювентус, от която заимствахме някои неща за тази на Левски. За мен беше голяма чест и удоволствие да бъда част от изграждането на този проект. Работата тече вече три години. Направихме всичко по силите си да пресъздадем всичко, което г-н Христов каза. Имаме и приложение, което ще бъде активно и виртуална реалност, както и още изненади, които скоро ще са активни”, каза Кръстева.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти