Монтоя: Ферари трябваше да вземе Жан Тод

Фредерик Васьор е този, който наследи Матиа Биното начело на Ферари, но бившият пилот във Формула 1 Хуан Пабло Монтоя е на мнение, че Жан Тод е щял да бъде по-добро решение.

Ферари не избра веднага Васьор, след като стана ясно, че Биното подава оставка в края на ноември. В италианските медии се появи информация, че от Скудерията са се обърнали към Жан Тод и Рос Браун, но и двамата са отказали на бившия си тим. Тод е извън света на моторните спортове от края на 2021, когато напусна поста си на президент на ФИА, а Браун се оттегли в края на миналата година от шефското си място във Формула 1.

„Мислех, че Ферари ще назначи Жан Тод – обясни Монтоя пред френското издание на motorsport.com. – Честно казано, аз щях да постъпя така. Не знам дали Тод би искал да се върне, но той вече е вършил тази работа, справил се е, всичко го уважават и никой не иска да го ядосва.”

Монтоя: Андрети ще трябва да си купи отбор във Формула 1
Монтоя: Андрети ще трябва да си купи отбор във Формула 1

Колумбиецът, чийто син ще се състезава във Формула 3 този сезон, даде допълнителни мотиви за наемането на Жан Тод.

Синът на Монтоя влезе в младежкия отбор на Ред Бул
Синът на Монтоя влезе в младежкия отбор на Ред Бул

„Тод няма нужда от тази работа, а когато определена работа не ти трябва, не ти пука дали ще я загубиш и затова можеш да взимаш по-смели решения – обясни Монтоя. – Надявам се, че Ферари ще се представят добре този сезон. Автомобилът им беше много силен в началото на 2022 и след това нещата се объркаха. Което беше голяма изненада... След това Биното каза, че ще спечелят последните 10 състезания, пък не спечелиха нито едно.”

Бивш шеф във Ферари: Биното беше обречен, след като се скара с Леклер
Бивш шеф във Ферари: Биното беше обречен, след като се скара с Леклер

47-годишният Монтоя има 94 старта във Формула 1, карал е за сър Франк Уилямс и Рон Денис и обясни, че във Ферари има една голяма разлика спрямо другите силни отбори.

Тото Волф обясни докога ще остане Мерцедес във Формула 1
Тото Волф обясни докога ще остане Мерцедес във Формула 1

„Една от трудностите във Ферари е, че никой не е сигурен за работата си, сякаш шефовете постоянно очакват да сбъркаш някъде и да те уволнят – обясни Монтоя. – Така изглежда отстрани. Вижте какво прави Тото в Мерцедес или Хорнър и доктор Марко в Ред Бул, там няма такива неща. Шефовете на отборите са сигурни за мястото си и това важи и за хората под тях. Във Ферари няма такова нещо. Всеки си мисли: „Колко ще изкара новият шеф на Ферари?”. Защото винаги някой чака, за да го смени.”

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти