ЦСКА - София разясни за козирката на новия стадион

Ръководството на ЦСКА - София излезе с нова информация в рубриката на клуба "Знаете ли, че...?", която "червените" поддържат в социалните мрежи. Този път вниманието е насочено към козирката на новия стадион, като от клуба обясняват, че се извършват множество компютърни симулации и изчисления.

ЦСКА - София показа 3D модел на новия стадион и обяви важна новина
ЦСКА - София показа 3D модел на новия стадион и обяви важна новина

"Знаете ли, че за да се уверим, че въздействието на силен вятър няма да има негативно влияние върху козирката на новия стадион, правим множество компютърни симулации и изчисления, благодарение на най-актуалните и точни методи? 

Въздействието на вятъра е основното натоварване за едрогабаритен елемент като козирката на стадиона. Натоварването на такъв тип елементи също се различава в сравнение с по-малогабаритни такива и поради тази причина е подходящо използването на по-задълбочен анализ при определянето на характеристичните му стойности. 

За да определим ветровите налягания по отделните повърхнини, използвахме числови симулации по метода, наречен CFD, който се счита за един от най-актуалните и рационални методи. Чрез него получаваме обвивна диаграма с най-големите стойности на натоварване, отчитайки различни посоки на ветрова атака. Извършената компютърна симулация върху геометрията на бъдещия ни стадион е чрез числена динамика на флуидите. 

Всеки стадион е уникален сам по себе си, а козирката е от тип „отворен навес“, при който се явяват както положителни, така и отрицателни ветрови налягания. Ветровото налягане е неравномерно по целия покрив. При анализиране на резултатите е видно, че когато вятърът духа от страната на футболния терен, козирката се повдига. Това повдигане би било по-осезаемо, ако нямаше отвор във фасадата, което в случая помага. Обратно - при вятър от външната страна на стадиона цялата козирка се натиска надолу, а само в зоните между отделните сектори се повдига, което пък налягане от своя страна е по-голямо в сравнение със затворена фасада.

*Видеото е с илюстративна цел и показва като пример натоварването в случаите, в които вятърът идва от сектор "А", написаха от "Армията".

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички