Гледай на живо

Контролна среща: Олимпия (Любляна) - ЦСКА 1948 3:0

Новият стадион ще предпазва максимално околната среда, обявиха от "Армията"

Ръководството на ЦСКА - София излезе с нова информация в рубриката на клуба "Знаете ли, че...?", която "червените" поддържа в социалните мрежи. От написаното става ясно, че "червените" планират новият стадион в Борисовата градина да предпазва максимално околната среда. 

"Понеделник е и е време за рубриката „Знаете ли, че…?”, посветена на бъдещия ни стадион.

Знаете ли, че за отоплението, охлаждането и водоснабдяването на стадиона ще използваме екологични технологии и възобновяеми източници с цел да щадим околната среда? За да не звучи общо, ето на какви системи сме се спрели. 

Отоплението и охлаждането на стадиона ще бъдат осигурени като комбинираме т.нар. термопомпи „въздух-вода” с допълнителни електрически устройства, захранвани от соларни панели. 

Термопомпите „въздух-вода” извличат топлинна енергия от външния въздух и я пренасят в отоплителна система на водна основа. Този вид термопомпи са сред най-енергоефективните системи за отопление на пазара. 

Любопитен факт е, че във Великобритания термопомпите „въздух-вода”играят ключова роля в стремежа на държавата до 2050 г. да сведе вредните емисии от парникови газове до нула (т.нар. Net Zero план). Дотогава се очаква да бъдат инсталирани допълнителни 19 милиона термопомпи в Обединеното кралство, което само по себе си говори за ефективността и надеждността на технологията. 

За да осигурим допълнителни източници на топлинна енергия, към момента планираме да инсталираме соларни панели на покрива на стадиона. 1360 броя соларни панела от видовете eFlex и класически ще бъдат разположени над секторите „А”, „В” и „Б”. Това ще осигури 356,000 kWh на година или 20% от необходимата енергия за захранването на целия стадион. 

Водоснабдяването ще бъде осигурено чрез модерна технология за събиране на дъждовна вода.

Дъждовната вода от покрива на стадиона ще бъде събирана чрез вакуум система и след филтрация ще стига до резервоар, разположен под земята извън съоръжението. Излишната вода от поливните системи на терена също се събира, филтрира и стига до резервоар. Именно тези резервоари ще осигурят необходимото количество вода за напоителните системи и тоалетните. Средното потребление на вода в ден на мач е 154 м³. 

Това са само част от технологиите, които ще инсталираме с цел стадионът да бъде максимално предпазващ околната среда. Опазването й е сред ключовите ни приоритети в идейния план", написаха "червените". 

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички