Илич: Феновете много ни липсват! Убеден съм, че с тях ще бъдем поне 10-20% по-силни

Треньорът на ЦСКА - София Саша Илич говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Специалистът засега продължава успешно мисията да изведе „червените“ до дългоочакван дубъл. „Армейците“ са начело след края на есенния полусезон в първенството и са на четвъртфинал за Купата на България. Предлагаме акценти от интервюто със Саша Илич:

Г-н Илич, какво очаквахте и какво намерихте в ЦСКА за тази половин година? 
- Моите очаквания винаги са големи. Играх футбол в големи отбори и където и да съм бил, винаги сме се борили за трофеи. Знаех, че ЦСКА е един от най-големите, по-точно най-големият отбор в България, и именно този факт ме привлече най-силно. Вече дълго време ЦСКА няма титла във витрината си, но мисля, че за момента сме на добър път. Истинската борба предстои през пролетта и трябва да се подготвим за нея и да вървим напред стъпка по стъпка. До момента се представяме добре, но съм сигурен, че можем още повече.

Колко рискувахте да дойдете в тежък момент в ЦСКА? Тимът се раздираше от вътрешни конфликти през месец май, а ултрасите дори обявиха бойкот. Обстановката определено не беше за дебют на Вашата треньорска кариера в чужбина. 
- В треньорската професия не можеш да си избираш подходящия момент. Когато отборът върви, треньорът не се сменя. Ще се повторя, че ЦСКА е много голям клуб и винаги се бори за трофеи. Това беше достатъчно условие да дойда. Знаех някои неща, не чак толкова много. Ситуацията не беше много добра, имаше проблеми с феновете, но бях убеден, че с добри мачове в един момент можем да ги върнем на трибуните. И искам сега да им кажа, че те много ни липсват. Нещо повече – убеден съм, че с тях ще бъдем минимум с 10-20 процента по-силни.

23 ЦСКА - София - ЦСКА 1948 II

Обикновено през последните 6 години ЦСКА се бори с Лудогорец за титлата, но след добра есен следва слаба пролет и треньорите развяват бялото знаме с възгласа: "Нямаме класа, трябват трансфери". Да очакваме ли нещо подобно и от Вас или вие ще работите докрай без да се предавате? 
- Аз съм борец по душа. Боря се до последния момент и ще се боря до последния миг и сега да бъдем в конкуренция за титлата. Лудогорец е отбор, който вече 11 години е шампион, играе постоянно в Европа и това са предимствата пред ЦСКА. Но ние сега се намираме в добър момент, защото сме лидери, макар и само с точка повече от Лудогорец. Но също знам, че в предходните години пролетта не е била блестяща, що се отнася до ЦСКА. Надявам се, че ще го променим. Надявам се да направим добра подготовка и че всички ще сме здрави. Със сигурност през паузата ще говорим с шефовете на клуба за някои играчи, които да повишат конкуренцията с цел да бъдем още по- силни от есента.

Паро Никодимов: Вероятно Саша Илич крие някой коз в ръкава
Паро Никодимов: Вероятно Саша Илич крие някой коз в ръкава

Конкретно какво още е необходимо на ЦСКА, за да вдигне нивото си и да триумфира в първенството? Вие какво искате? 
- Постоянно го повтарям – на ЦСКА са нужни играчи, които правят разликата. Не претендирам за бройката, а за следното - тези, които идват, трябва задължително да се различават от тези, които имаме. Новият играч трябва да е от онзи тип, който прави разликата и да ни донесе това, което ни трябва.

Саша Илич: Трябва да има нови попълнения, водят се разговори
Саша Илич: Трябва да има нови попълнения, водят се разговори

Как работите с ръководството на клуба? Казвате ли при всяка среща: "Аз искам да правя всички трансфери", както го правеха някои от Вашите предшественици? Или не се налага подобна истерия? 
- Имам много добра комуникация с хората от клуба. Важно е да сме на един път, но в същото време е добре в определени моменти да имаме различия. Това мотивира най-вече мен като треньор да работя по-добре. А също така някои мои несъгласия карат тях да мислят различно. Важното е от всичко това в крайна сметка да извлечем най-добрите решения за ЦСКА.

Майкъла: Много добре, че Дани Ганчев се зае с ЦСКА
Майкъла: Много добре, че Дани Ганчев се зае с ЦСКА

Към кои големи треньори в историята на футбола имате най-голям респект? 
- Много са – от Гуардиола, който прави чудеса където и да отиде, през Моуриньо, който е спечелил всичко. Също така Анчелоти, Зидан… Много фантастични треньори работят по света. Сега вече имаме възможност да гледаме клипове, видео материали – кой къде работи, как работи. Хубаво е да вземеш нещо от другите, но трябва да бъдеш и себе си.

Шеф на ЦСКА - София: Превъзхождаме Лудогорец като игра
Шеф на ЦСКА - София: Превъзхождаме Лудогорец като игра

Докъде мечтаете да стигнете в новото си предизвикателство като успехи и къде по пътя виждате мястото на ЦСКА? 
- Целите ми са най-високи. Достижими ли са, ще покаже времето. В бъдеще имам желание да работя в най-добрите клубове в света, но за мен към този момент най-добрият отбор в света е ЦСКА. Искам и ще опитаме да направим нещо голямо. Скоро ще разберем дали ще успеем.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички