От Suzuki си поставиха краен срок за сателитна програма в MotoGP

От Suzuki си поставиха краен срок за сателитна програма в MotoGP

Ръководителят на проекта на Suzuki в MotoGP Давиде Бривио заяви, че решението за евентуално създаване на сателитна програма на японския производител през 2022 година ще трябва да бъде взето най-късно през април следващата година.

Suzuki и Aprilia са единствените производители в кралския клас, които нямат сателитни отбори, като Бривио вече не един път е изявявал желанието си за създаването на такъв от страна на японската марка. През тази година тя спечели своята първа титла при пилотите от 2000 година насам благодарение на Жоан Мир, като в същото време спечели и тази при отборите. Въпреки това Бривио вярва, че наличието на само двама пилоти, които да събират данни не е достатъчно за качественото и бързо развитие на GSX-RR.

Най-ранната възможност за създаването на сателитен тим от страна на Suzuki е през 2022 година, когато ще трябва да влязат в сила новите споразумения за участие между отборите, производителите и организаторите на шампионата Dorna Sport. До момента единствено KTM е подписал подобно споразумение, като се очаква австрийците да продължат да се състезават с два заводски и два сателитни мотоциклета.

Според Бривио, решение за евентуалното създаване на сателитен отбор от страна на Suzuki ще трябва да бъде взето най-късно пред април следващата година.

„Относно сателитния отбор, вече сме говорили затова. От една гледна точка може да се каже, че нямаме нужда от такъв, след като през тази година спечелихме титлата. От друга обаче нашите инженери не веднъж са ни казвали, че имат нужда от по-голямо количество данни по време на състезателните уикенди, което няма как да се случи със само двама пилоти. Това става още по-трудно, когато някои от тренировките се провеждат при мокри условия и в малкото минути на сух асфалт ние събираме твърде малко данни. В такива ситуации няма как да се бори с Yamaha, Honda и Ducati, които имат по четири или шест мотора на пистата. Ние като заводски отбор искаме да имаме и сателитен такъв, но решението затова трябва да бъде взето от шефовете на компанията и това трябва да се случи най-късно през април, иначе няма да имам време да се организираме за 2022 година“ коментира Бривио.

Една от възможностите пред Suzuki е те да заработят с екипа на Gresini, който в края на 2021 година ще прекрати съвместната си работа с Aprilia. От Gresini вече подписаха споразумението за участие в MotoGP и след 2021 година, като все още не се знае какви мотори ще използва базираният във Фаенца отбор. От 2015 насам, той използваше заводските такива на Aprilia, като отговаряше в голяма степен и за цялата програма на италианския производител.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти