Мартин Чой: Целта за догодина е още по-добро класиране в Льо Ман

Мартин Чой: Целта за догодина е още по-добро класиране в Льо Ман

Мартин Чой си постави за цел още по-добро класиране на „24-те часа на Льо Ман“ през следващата година.

Българинът, който е подкрепян от ЕКО, ще кара отново с италианците Кристиан и Федерико Наполи в отбора на Energie Endurance - Kawasaki в надпреварата за издръжливост, а отделно от това ще се бори за защита на титлите в клас Супербайк на националния и европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.

„При мен състезателният процес не прекъсва. Веднага след последното състезание започнахме подготовка за сезон 2021 и всичко върви по план. Насочили сме се към националния шампионат, европейския шампионат и световния шампионат за издръжливост (EWC). Отборът е на много високо ниво и подготовката за 2021 вече тече, тъй като има да се направят доста неща“, заяви Чой.

„В сериите за издръжливост ще карам отново с отбора от тази година. Имаме вече няколко изпратени мейла от тях, държим връзка и изчисляваме кога ще започнат тестовете за „24 часа на Льо Ман“. Целта е да се представим още по-добре в това грандиозно състезание. Ще бъда със същите съотборници и това е добре, защото си пасваме като габарити и темпо, а това е най-важно в световния шампионат за издръжливост. Искам да си пожелая още от сега един „Льо Ман“, в който да нямам проблеми. Досега това не се е случвало. Състезанието е много тежко и колкото и да си бърз, за 24 часа много неща могат да се случат.“

Най-добрият български пилот на писта добави, че е готов да помогне на новото ръководство на Българската федерация по мотоциклетизъм, в лицето на президента Ангел Траков, във всички нови начинания. Той подчерта, че е изключително важно да бъде изградена добра писта на родна територия.

Както е известно, Богдан Николов хвърли оставка преди два месеца и неговото място ще заеме именно Траков.

Мартин Чой - спортист номер 1 на месец октомври@@@

„Имам 23-годишна кариера в моторните спортове. Израснал съм с Богдан Николов, а Ангел Траков го познавам много добре. Той е отдаден на моторните спортове и съм сигурен, че ще даде всичко от себе си, за да помогне. Надявам се да има нови неща и в близките години да бъде изградена истинска писта в България, колкото и да е сложно това. Могат да разчитат на мен за всичко, с което мога да съм полезен“, продължи спортист номер 1 на България за октомври.

Чой взе отношение и по грандиозния успех на неговия съотборник в ЕКО БМВ Никола Николаев, който спечели титлата в клас супермото на испанския шампионат до 65сс. 11-годишният българин ще се прехвърли в клас Moto4 от следващата година и според Чой това ще бъде само една стъпка, която младокът ще направи към неизбежното участие в MotoGP.

„България има големи таланти и Никола е един от тях. Това е изключително голям успех за българския мотоспорт, тъй като в Испания конкуренцията е убийствена, а той спечели местния шампионат с пет първи места. Той наистина е голям талант и бих му помогнал с каквото мога. Много скоро той ще започне да печели и в големите шампионати“, каза още 26-кратният шампион на България на писта.

„Никола тренира с Moto4 още от миналата година. Мислехме да го качим в категорията още през този сезон, но той беше твърде лек. Тази година дръпна с килограмите и ще му бъде по-лесно. В тестовете се представя много добре и целта за догодина е да свиква с мотоциклета, за да натрупа опит. Сигурен съм, че скоро ще дава същите резултати като със супермото до 65сс. Дано един ден го видим и в MotoGP. С такъв талант като него, да бъде жив и здрав, резултатите ще дойдат рано или късно.“

Още от Моторни спортове

Виж всички