Валентино Роси е бил близо до отказване от MotoGP през 2012 година

Валентино Роси е бил близо до отказване от MotoGP през 2012 година

Деветкратният световен шампион по мотоциклетизъм на писта Валентино Роси призна, че е бил близо до прекратяване на своята кариера в края на 2012 година.

Причина затова са били двата разочароващи сезона, които той прекара в Ducati през 2011 и 2012, когато той записа само три качвания на почетната стълбичка. Единственото, което е спасило кариерата на Доктора е било предложението от страна на Yamaha той да се завърши в редиците на японския производител, с който спечели три от седемте си титли в кралския клас. След завръщането си в Yamaha Роси бе близо до спечелването на осма титла в MotoGP през 2015 година, когато отстъпи на Хорхе Лоренцо във финалния кръг във Валенсия и загуби титла със само пет точки.

 В края на 2020 година, Роси за втори път напуска заводския тим на Yamaha, където прекара общо 15 години между 2004 и 2020, разделени единствено от двата сезона с марката от Болоня.

„Имаше много хубави моменти от както за първи път се присъединих към Yamaha през 2004 година. Но нещото, което ще ми остане като най-ярък спомен е как през 2012 година, говорих с Лин Джарвис (ръководителят на екипа на Yamaha) и той ми каза, че ще ми даде шанс да се завърна в отбора през 2013. Винаги ще съм му благодарен затова и на всички в Yamaha, защото в него момент бях наистина отчаян и ако не беше тази възможност, може би щях да се откажа от състезанията“, коментира Роси по време на своя финален уикенд с цветовете на заводския екип на Yamaha.

През следващата година Доктора ще се състезава за отбора на Petronas Yamaha SRT, където ще си партнира със своя добър приятел и протеже Франко Морбидели.

Още от Моторни спортове

Виж всички