Възстановяването на Маркес върви по-бавно от очакваното признаха от Honda

Възстановяването на Маркес върви по-бавно от очакваното признаха от Honda

Директорът на отбора на Repsol Honda в MotoGP Алберто Пуиг призна, че възстановяването на шесткратния световен шампион в кралския клас Марк Маркес върви по-бавно от очакваното.

Испанецът счупи своята дясна раменна кост по време на откриващата сезона надпревара за Гран При на Испания, когато в опита си да настигне колоната след грешка в началните етапи на състезанието на „Херес“. Тогава Маркес би изхвърлен от своя мотор на третия завой и при приземяването той бе ударен от своя мотор, което доведе до фрактурата. В последствие той се подложи на операция и опита да участва във втория уикенд на испанското трасе, но се отказа след само две обиколки в квалификацията.

Именно това напрежение, на което той подложи наскоро поставената планка в своята ръка наложи и втора оперативна намеса за нейната подмяна. След втората интервенция Маркес и неговия екип заявиха, че испанецът ще се завърне на стартовата решетка едва когато е възстановен на 100%. Така той пропусна оставащата част от сезон 2020 и дори се заговори, че участието му в началните етапи на 2021 година е застрашено.

„Ситуацията е такава, каквато вече я обяснихме. Не мога да ви кажа нещо, което не знам защото първо не съм доктор и второ, нямам кристална топка. Всичко, което вече сме обяснили е базирано на програмата, която създадохме с докторите и се надяваме всичко да се развие благополучно. Със сигурност процесът по възстановяване е доста по-бавен от това, което очаквахме. Няма какво да направим, не всяка ситуация е еднаква и никога не можеш да дадеш точна прогноза. Надяваме се в близките седмици и месеци Марк да започне да тренира на пълни обороти и да се включи в предсезонните изпитания“, заяви Пуиг.

А участието на Маркес именно в тестовете и дори първите състезания бе поставено под въпрос, след като много експерти в сферата на ортопедията смятат, че заради поставянето на две планки и направените множество дупки по костта в такъв кратък период, тя не е могла да зарасне правилно и това ще наложи трета интервенция. След нея, испанецът ще трябва да обездвижи своята ръка за период от близо 12 седмици, едва след което, той ще може да започне физическа подготовка за качване обратно на мотора.

Още от Моторни спортове

Виж всички