Джон Хигинс подчини най-добрия тийнейджър в снукъра

Джон Хигинс подчини най-добрия тийнейджър в снукъра

Джон Хигинс постигна най-значимата си победа в Шампионата на Обединеното кралство по снукър до момента и по примера на Рони О’Съливан подчини обещаващ и талантлив млад състезател. След като Ракетата даде само фрейм на Майкъл Уайт - 26-годишният победител в “Пол Хънтър Класик” този сезон, то пък Вълшебника от Уишоу срази с 6:3 Ян Бинтао, който е универсално считан за най-добрия тийнейджър и преди няколко дни стигна до финала на Откритото първенство на Северна Ирландия.

За Хигинс бе допълнително важно да стигне до победата над Бинтао не само за класиране на осминафиналите и отваряне на път към трофея, но и за собствено спокойствие поради две причини - в предишните два мача върхът на щеката му бе повреден и се нуждаеше от спешен ремонт, което сваляше от формата му, а и Бинтао вече веднъж го надигра на голяма сцена - четвъртфинали на Международния шампионат с 6:2.Вълшебника от Уишоу започна много по-добре двубоя и спечели “биткаджийски” първи фрейм без големи точкови серии, а после направи поредици от 66 и 80 (във втория случай без съперника да запише точка), за да поведе комфортно с 3:0. Бинтао обаче направи серия от 79, за да намали на 3:1, а после с печеливша визита от 81 точки стигна до пасив от само един фрейм.

Именно това се оказа най-големият брейк в двубоя, като впоследствие китаецът изравни резултата, но с това спряха и резултатните му посещения на масата. Той записа само 31 точки в седмата партия, в която серия от 67 стигна на Хигинс за успех и ново повеждане, като в следващите два сегмента от мача Бинтао не реализира топка. Нов брейк от 66 пък осигури на шотландеца крайната победа и класиране на осминафиналите, където го очаква Марк Кинг.

Хигинс се изказа изключително ласкаво за съперника си Бинтао и обяви, че китаецът ще спечели турнир този сезон, след като в Северна Ирландия изпусна възможността да стане най-младия шампион в историята на джентълменския спорт.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти