БНТ излъчва пряко стартовете в Банско от Световната купа по сноуборд

БНТ излъчва пряко стартовете в Банско от Световната купа по сноуборд

От 26 до 28 януари Банско ще бъде домакин на най-престижния форум в зимните спортове, който страната ни домакинства – Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и сноубордкроса

БНТ1 и БНТ HD ще излъчат всички стартове на българските сноубордисти. Страната ни ще бъде представена в паралелните дисциплини от носителя на Световната купа за 2016 г. в паралелните дисциплини и на малкия трофей в паралелния гигантски слалом за 2017 г. Радослав Янков и водещата ни състезателка Теодора Пенчева. Останалите български участници на паралелния гигантски слалом са Михаил Кръшняк, Станислав Вангелов и Димитър Ганичев.

В скоростния сноубордкрос стартира другата българска звезда на зимните спортове – Александра Жекова - пета на олимпиадата в Сочи и четвърта от последното Световно първенство. При мъжете в същата дисциплина на старт ще застане Валентин Миладинов.

В петък (26януари) и неделя (28 януари) Радослав Янков ще участва в двата старта в паралелния гигантски слалом, а съботният ден (27 януари) на Бъндеришка поляна е за атрактивния спийдбордъркрос с участието на Александра Жекова. Състезанията са последни в календара на Световната купа в паралелните дисциплини преди Олимпийските игри в Пьончанг (Република Корея).

Преди по-малко от седмица на състезанията в словенския курорт Рогла Радо Янков стигна до първото си почетно място за сезона, заемайки втората позиция. Почитателите на Янков, който навършва 28-години в деня на първия старт, се надяват той да повтори постижението си от миналата година, когато достигна до най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Зрителите на БНТ 1 и БНТ HD ще видят сензацията от Чехия Естер Ледецка, която е носителка на Големия кристален глобус в последните два сезона, а през настоящия убедително води в генералното класиране. Експертите оценяват Ледецка като феномен в белите спортове - на Олимпийските игри в Пьончанг тя ще се състезава освен в паралелния гигантски слалом в сноуборда и в скоростните дисциплини в алпийските ски.

Сред звездите в сноубордкроса са неостаряващата Линдзи Джакобелис (САЩ), новата звезда на Италия - Микела Мойоли, както и Нели Моен Локо (Франция). При мъжете в Банско ще стартират олимпийския шампион от Сочи 2014 и действащ световен от Сиера Невада 2017 Пиер Волтие (Франция), както и първенецът на планетата от Ламолина 2011 и Стонхен 2013 Алекс Пулин (Австралия).

При мъжете освен Радо Янков сред фаворитите са австрийските величия Бенямин Карл и Андреас Промегер, както и най-добрия през сезона до този момент - Невин Галмарини от Швейцария.

Организаторите от Българската федерация по ски отново са се подготвили по най-добрия начин, а трасето за спийдбордъркроса е разработено от доказания специалист на ФИС Алберто Скиавон, който вече пристигна в пиринския ни курорт. Сред супер-звездите в дисциплината ще са олимпийските шампиони от Сочи 2014 Ева Самкова (Чехия) при жените и Пиер Волтие (Франция) при мъжете.

На стартовете в Банско ще застанат Вик Уайлд - двукратен златен медалист в паралелните дисциплини, Андрей Соболев, Бенямин Карл, Андреас Промегер, Силван Дофур, Роналд Фишналер, Кристоф Мик и др.

Предаванията от Банско започват в четвъртък (25 януари) в 13:00 часа по БНТ1 с извънредно студио от Бъндеришка поляна, където водещият Камен Алипиев и неговите гости ще запознаят зрителите с всички детайли около предстоящите три старта. В петък (26 януари) прякото предаване по БНТ1 започва със специално директно предаване преди първия паралелен гигантски слалом в 12:20 часа. Веднага след края на спусканията зрителите на обществената телевизия ще чуят и първите думи на Радослав Янков и най-големите звезди в състезанието.

В съботния ден (27 януари) спийдбордъркроса започва в 12:30 по БНТ HD, a специалното студио е с начало 12:00 часа. Вторият старт в паралелния гигантски слалом е в неделя (28 януари) от 14:00 часа по БНТ1, а зрителите на БНТ HD ще могат да видят решаващите битки в 14:45 часа, веднага след края на прякото предаване на единичната смесена щафета от Европейското първенство по биатлон. Стартовете от Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и сноубордкроса ще коментира журналистът на БНТ Георги Славчев.

Очаква се и трите старта в Банско и тази година да бъдат наблюдавани на живо от хиляди българи, които ще дойдат да подкрепят българските звезди и да се насладят на майсторските изпълнения на състезателите от световния елит.

Още от Медии

Виж всички