Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли

Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли
Световната шампионка в тройния скок за девойки под 20 години от Тампере 2018 Александра Начева и треньорът й Стойко Цонов получиха поредно признание за представянето си през сезона. 16-годишната пловдивчанка получи наградата на Пресклуб “България” за спортист на месец юли, а Цонов за треньор на месеца. Миналия месец Начева спечели сребърен медал на Европейското първенство по лека атлетика за девойки под 18 години в Дьор, а седмица по-късно триумфира и със световната титла при 20-годишните с резултат от 14.18 метра - нов национален рекорд за девойки под 18 години.
Начева получи 17 гласа от спортните редакции, а с 3 остана сребърната европейска медалистка от Берлин в скока на височина Мирела Демирева.

“Искам да благодаря на Пресклуб “България” за призаннието и на треньора ми, с който работихме доста усърдно, за да постигнем този резултат. Доволна съм, на Европейското можеше да е малко по-добре представянето ми, но може би и късметът ми изигра лоша шега. Седмица по-късно се поправих на Световното. Можеше да е и по-хубав резултатът, но бях малко изморена”, каза Начева пред журналистите.
11 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли

Тя коментира и емоциите около своя дебют на континентален форум при жените. В Берлин през миналата седмица пловдивчанката постигна 13.39 м в квалификацията в тройния скок и не успя да намери място сред финалистките: “На Eвропейското за мъже и жени бях доста развълнувана, очаквах да се представя по-добре, но за мен това е ценен опит - гледах големите състезатели как загряват, как тренират и това ще ми помогне в бъдеще.”

11 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли

“Благодаря на журналистите, които са гласували за мен и са дали 100 процента гласа си. На Европейското се получиха някои проблеми - не беше до късмет, а беше много зле технически изпълнено. Това беше денят на Висенте. Има състезатели, които в определен ден няма как да ги биеш, състезанието си е тяхно. Имах опасения дали ще се възстанови за Световното в Тампере, защото имаше пътувания. Още на квалификацията разбрах, че това е нашето състезание. Тогава тя изпълни втория си опит много добре и разбрах, че това е нашето състезание и няма кой да я спре. До финала тя това не го знаеше, защото тези неща не се коментират със състезателите”, каза Стойко Цонов по време на награждаването.

11 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли
Той коментира и участието на Начева на Европейското първенство за жени в Берлин: “Тя искаше да отиде, реших да й разреша да види за какво става дума. Интересното е, че подготовката за това европейско беше много по-добре от за Световното - деня преди квалификацията беше много добре, но скочи около 1 метър по-малко. Това се случва често на млади състезатели, когато се сблъскат с по-големие. Това няма да го позволя отново - ще се постарая, когато се сблъскваме с големите, да се сборим с тях. Смятам, че това ще я амбицира да се представя по-добре в бъдеще.”
Снимки: МАРИН МАРИНОВ/Sportal.bg

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти