Александра Начева: Успехите дойдоха рязко, но не се главозамайвам

Александра Начева: Успехите дойдоха рязко, но не се главозамайвам

2018 година до момента определено върви отлично за Александра Начева. 16-годишната пловдивчанка спечели световната титла в тройния скок за девойки под 20 години, заслужи сребро на континенталния форум за девойки под 18 години, премина границата от 14 метра в тройния скок и вече държи рекорда на Блъгария под 18 години с 14.18 метра. По-рано през този месец Начева направи дебют и на еврошампионат при жените, където не премина квалификацията. Медийното внимание към Начева расте с всеки успех, но тя е категорична, че това не би я накарало да се самозабрави.

11 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли

“Успехите дойдоха много рязко - от миналата година. Докато не скочих 13.03 м в Букурещ, нямах никакви кой знае какви успехи. Не мисля, че ще главозамая. Близките ми хора ми помагат да остана на земята. А и аз не се възприемам като някаква голяма звезда. Дори ми е странно, когато хората искат да се снимат с мен и да им дам автограф”, сподели Начева по време на награждаването си за спортист на месец юли в анкетата на Пресклуб “България”.

11 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли

“80-90 процента е работа на треньора да сваля състезателя на земята, това е много важно, особено за малки състезатели, които тепърва тръгват нагоре и се сблъскват с медиите и интереса. С интернeта Александра стана известна на 16 години, което не е добре. Тя е достатъчно интелигентен човек, за да стигне до големите”, добави треньорът й Стойко Цонов, който днес получи награда за №1 за юли сред българските наставници.

11 Наградиха Алекс Начева и Стойко Цонов за спортист и треньор на месец юли

Цонов сподели също така, че най-важното е Александра да се опази от контузии: “Тройният скок е дисциплината с най-много контузии в леката атлетика. Колкото и да си опитен като треньор, контузиите рано или късно идват - първата крачка е много тежка - около 500 килограма тежест падат върху крака.”

Той смята, че постиженията на Александра Начева са плод и на усета й към тройния скок, а не толкова на талант: “Алекс не е някакъв невероятен талант, но има усет и вътрешен талант за тройния скок. Смятам, че с много работа и в зависимост от това как ще се изгради техниката в следващите две години, тя ще може да стигне до големите.”

Цонов смята, че в следващите години България ще има две състезателки на големи финали в тройния скок - Габриела Петрова и Александра Начева. Според него е положително това, че двете се засичат на тренировки и това ще им помогне да растат: “Скоковите тренировки и техниката си ги изпълняват на едно й също място. Тя вижда как скача с хъс, взема и от нея много неща. Габриела е супер професионалист и човек, който е отдаден на леката атлетика. Това, че тренират на едно място е много добре за изграждането и на двете състезателки. Смятам, че следващите години ще ги виждаме и двете във финали на големи първенства.”
Снимки: МАРИН МАРИНОВ/Sportal.bg и Getty Images/Guliver

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти