Петрова: Това шесто място е глътка свеж въздух за мен

Петрова: Това шесто място е глътка свеж въздух за мен

Габриела Петрова завърши шеста във финала в тройния скок на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин с резултат от 14.26 метра, но отново имаше проблеми с разбега, които й попречиха да се бори за отличие. Носителката на сребърно отличие от континенталния форум в зала в Прага през 2015 г. обаче все пак остана доволна, че е намерила място сред финалистките.

“Усмихната съм, защото за мен беше чест да бъда тук след толкова години прекъсване. Отделно, че имах честта да се състезавам на този стадион. Няма как да съм доволна от резултата, сами виждате, че беше мъчно състезание – аз си го направих такова. Така и не стъпих на дъската, реалните опити мисля, че сами ги видяхте. Щях да съм много по-напред. Не е станало нищо кой знае колко драматично. Но не трябва да се допуска повече да се получават такива неща.Дори и 15 метра да скочиш, когато не е от правилното място, няма никакво значение. Състезанието е свършило, продължавам да работя. Вярвам в себе си и знам, че рано или късно този труд ще се покаже. Бих казала, че това шесто място е една глътка свеж въздух за мен, защото знаете, че последните няколко години ми беше много трудно във всяко едно естество и самото влизане във финала е една крачка напред към сбъдване на най-големите ми мечти”, каза Петрова след финала.

Тя успокои, че всичко със здравословното й състояние е наред, след като стъпи накриво в последния си опит: “Всичко е нормално, от самата скорост не успях да довърша опита и затова се получи неточност.”

Възпитаничката на Атанас Атанасов сподели, че й предстоят две състезания до края на сезона: “Със сигурност ми предстои финал на Диамантената лига, който е в края на август в Цюрих, може би преди това ще имам още един турнир, но още не го знам на 100 процента.“

Тя коментира и дали би се ядосала, ако в някои от следващите състезания постигне резултат, който би й осигурил отличие в Берлин: “Дори и да скоча повече на следващите състезания и да ме е яд, след като е след състезанието, няма значение. Може би ще видя едно удовлетворение за себе си за труда, който съм положила.“Оказа се, че за проблемите с разбега на Габриела Петрова има логично обяснение – тя не скача от пълен разбег на тренировка: “Първите неща, които ми влизат в главата са, че може би прекалената амбиция и прекаленото желание ми изиграват лоша шега. Знаейки че съм готова за медал и много исках да се случи, всеки път правех някакви промени в разбега, а не бива да се случва на такова голямо първенство. Това са абсолютно мои грешки, няма кой друг да виня. Аз съм на пистата, всичко зависи от мен. Не скачам от цели разбези на тренировка именно заради травмите в кръста, които имам. Правя това с цел да се запазя, защото са много травмиращи. Може би това е причината да има неточност в бягането ми.”

През миналия сезон проблеми с разбега имаше и Мирела Демирева, но ето че тази година всичко върви по план и тя постигна личен рекорд от 2.00 метра и спечели сребърен европейски медал. На въпрос дали би могла да повтори стъпките на Демирева и догодина да се качи на подиума на голямо състезание, Петрова отговори: “Първо поздравления за Мирела, тя заслужаваше този медал. Рано или късно грешките се изчистват. Нямам как, след като работиш продължително време да не се справиш с тях. Може би е въпрос на време.“

РАЯ ИВАНОВА, пратеник на Sportal.bg в Берлин

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти