Демирева: Знаех, че нямам шанс за първото място с резултат под 2 метра

Демирева: Знаех, че нямам шанс за първото място с резултат под 2 метра

Мирела Демирева донесе първия медал на България от Европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Тя повтори среброто от Амстердам преди две години, но стигна до отличието по инфарктен начин. Демирева скочи 1.94 м от втори опит и след това реши да пропусне 1.96 и 1.98 м, като реши да продължи участието си направо на 2.00 м, където беше останала само Мария Ласицкене. Българката успя от трети опит на 2.00 м и така си гарантира сребърния медал. Рускинята пък скочи височината от втория път. След това и двете качиха на 2.04 м, но направиха по три фала, като Демирева беше близо до успеха при втория си опит.

“Щастлива съм, разбира се. Медалът си е медал, 2 метра са си два метра. Скачах за първо място - този път не успях, но следващия знам, че ще успея. Знаех, че няма шанс да стана първа с височини под 2 метра. Височини като 1.96 и 1.98 м не ми носят всичко. За мен всичко след първо място няма никакво значение”, бяха първите думи на българската медалистка в скока на височина.  “Надявам се сега радостта да е още по-голяма заради ситуацията, при която съм поставила хората. В никакъв случай не бях спокойна, когато отидох на 2 метра. Знаех, че или взимам медал, или оставах без него. Не знаех на коя позиция съм, но знаех, че не съм сред медалите. Не бях спокойна, но бях много развълнувана, защото исках да скачам на височини 2 метра и повече. В крайна сметка беше всичко или нищо. 2.04 м - беше ми страшен кеф да скачам на 2.04 м, особено борейки се за първото място”, добави скачачката.

Тя коментира и височините над 2 метра: “Знам, че мога да го скоча, знам какво ми липсва. Липсва ми малко в техническо отношение, да финализирам опита си. Липсват ми и повече опити на 2 метра. Смятам, че и днес бях готова за 2.04 м. Никога не знаеш - дори и да улучиш опит, важното е да минеш над летвата. Тренирам психиката си, защото нашата основна цел е Токио и всяко едно състезание е тренировка за Токио."

Демирева говори и за атмосферата в Берлин: “Винаги е супер готино да скачаш на Олимпийски стадион, мащабите са огромни, публиката кънти, настроението е жестоко. Всички уважават атлетите, което наистина показва какво е спортът - той обединява и носи положителни емоции.”

Медалистката сподели също така, че много се е зарадвала да види български трибагреници по трибуните: “Винаги е хубаво, когато видиш българска публика и знаеш, че някой уважава труда ти. А и винаги, когато видиш трибагреника нещо ти трепва.“

За успешните опити над 2 метра: “Знам, че е нужно много. Имам търпението, имам волята, имам желанието, така че не вгидам какво би могло да ме спре да скачам 2 метра и нагоре.”

“До края на сезона ми предстоят ми две състезания. Едното е само за висок скок в Германия, а другото е финалът в Диамантената лига. После се прибирам."

РАЯ ИВАНОВА, пратеник на Sportal.bg в Берлин

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти