Кормие vs. Люис - внушителният шампион срещу зловещия нокаутьор

Кормие vs. Люис - внушителният шампион срещу зловещия нокаутьор

Шампионът на UFC в тежка и лека-тежка категория Даниел Кормие (22-1-0, 1 отменен резултат) ще проведе първа защита на титлата си в най-горната дивизия срещу майстора на нокаутите Дерик Люис (21-5, 1 отменен резултат) в гвоздея от програмата на UFC 230 в неделя, 4 ноември.

Събитието ще се излъчи пряко по MAX Sport 2, а включването за галавечерта в "Меидсън Скуер Гардън", Ню Йорк, ще започне в 04:00 часа сутринта.


Ето важните факти за двамата: Кормие е на 39, а Люис - на 33, като шампионът в две категории е висок 180 см, а претендентът е 190.5 см. Съответно Люис има предимство в разтега на ръцете - 200.7 см срещу 182.9 см. Дерик Люис се гордее с рекорда за най-много нокаути в тежка категория в историята на UFC с 10, но пък Кормие никога не е бил нокаутиран в най-горната дивизия. Кормие е един от двамата (освен Конър Макгрегър) бойци в UFC, които имат едновременно шампионски пояси в две категории (тежка и лека-тежка), а Люис направи най-великия статистически обрат в историята на UFC, нокаутирайки Александър Волков на UFC 229 в последните секунди от губеща позиция, като в същото време е втори в историята на UFC по брой удари срещу опонент на земята, изоставайки единствено от Кейн Веласкес (съотборник на Кормие).


Даниел Кормие постигна забележителния връх при най-тежките с нокаута още в първи рунд срещу Стипе Миочич на UFC 226, с който спечели и втория си шампионски пояс, за да изравни постижението на Конър Макгрегър, притежавал допреди месеци титлите в лека и "перо" категории.


Сега дойде ред за първа защита в тежка категория, а Дерик Люис си заслужи претендентския статут именно със забележителните обрат и нокаут във финалните мигове на битката с Александър Волков на UFC 229.

СИЛНИТЕ СТРАНИ НА ПРЕТЕНДЕНТА

Въпреки че Кормие вероятно е по-умел във всяка една дисциплина от ММА, Люис никога не е имал проблем с подобно изоставане по отношение на качествата, защото винаги залага на убийствената си десница. Именно това е оръжието му и за него не е проблем дори да губи по точки в късен момент от битките, защото винаги са актуални въпросите дали и кога ще пласира дясното си кроше.


По отношение на защита от тейкдауни Люис не е особено впечатляващ, но не се и нуждае, защото досега е доказал, че може да се изправи когато поиска и срещу когото поиска, а това ще е ключово в битката за титлата.


СЛАБИТЕ СТРАНИ НА ПРЕТЕНДЕНТА


Люис е технически изоставащ спрямо Кормие, а атаките му нямат тактически замисъл, защото просто търси нокаут с една деснячка или поваляне на противника и после залагане на безмилостен "граунд енд паунд". Издръжливостта му със сигурност не може да се сравни с тази на Кормие, като Люис не може и да се похвали с превъзходство в нито един аспект на ММА, с изключение на въпросното дясно кроше. Не че му трябва, но Люис не може да бъде експлозивен за повече от 3-5 секунди в даден момент, без да загуби значително количество енергия, а и в това отношение Кормие го превъзхожда. Люис има само един вариант за победа - поваляне с дясно кроше и "граунд едн паунд" до постигане на нокаут, а шампионът може да бъде в стойка с него като кикбоксьор, да го тормози с граплинга си и да го събмитне.


Люис може да разчита, че ще се изправи, ако е на земята, но Кормие няма да се впечатли от това и ще знае, че първо Люис ще се измъкне за 10 секунди, но вторият път може да е за 20-30, а по-нататък Черния звяр може дори да не се опита и да "полежи" 1-2 минути, тъй като ще трябва да пести енергия. Освен това, Люис може и да се изправя, когато пожелае, но често дава гърба си и изправянето е изпълнено слабо технически - това, че не е бил наказван за грешките си досега, не значи, че не ги прави.
Дерик Люис не е способен да изпълни 5 добри рунда срещу DC, той ще разчита на 1-2 проблясъка.


Не е слаба страна да имаш контузия, но Черния звяр имаше много тежка такава на гърба си миналата година, като едва през август 2018-а призна, че я е излекувал с помощта на лекаря, третирал и Тайгър Уудс. Не е слаба страна да имаш по-малко време за подготовка за битка, но последният мач на Люис бе на 7 октомври, а на Кормие - на 8 юли.


СИЛНИТЕ СТРАНИ НА ШАМПИОНА


Хората подценяват киковете на Кормие, но той всъщност е доста добър кикбоксьор и срещу Стипе Миочич се доказа като великолепен страйкър. Голямо предимство за него, идвайки от лека-тежка категория, е нетипичната му бързина за толкова тежък боец. Ако Люис може да бъде експлозивен за около 3-5 секунди веднъж битката и да я приключи, то Кормие може системно да бъде изключително бърз и ефективен за няколко пъти по 10 секунди.


Впечатляващо е как Кормие генерира сила на ударите си чрез тежестта на тялото си, а хитрата му тактика се видя в боя срещу Волкан Йоздемир. Тогава той нанася дясно кроше в главата на опонента, докато сменя нивото на тялото си и поставя главата си до бедрото на противника. Йоздемир инстинктивно сваля гарда, за да е готов да се защитава от тейкдаун и е безпомощен срещу крошето, а няма пространство да отговори с коляно или кик.


Придърпването на главата на противника надолу с ръка, за да пласира ъперкъти, също е особено ефективно при най-тежките, защото ги изморява, а издръжливостта на Кормие вероятно е ненадмината в дивизията.


Кормие е отличен в тейкдауните, но подобно на Хабиб, също не се притеснява, че опонентът може да се изправи бързо, защото залага на голяма честота. Тъй като идва от по-ниска категория, той много правилно понякога нарочно осъществява тейкдаун бавно - за 10 секунди - за да измори допълнително противника. Като борец на олимпийско ниво DC на земя се съсредоточава около концентриране на цялата си тежест върху раменете на опонента и не се притеснява за краката му (Хабиб заключва краката на противника, а Кормие не им обръща внимание и е съсредоточен върху горната част на тялото), като e отличен в прилагането на т.нар. "крусификс" (crucifix).


СЛАБИТЕ СТРАНИ НА ШАМПИОНА


Вероятно само Джон Джоунс успя да накаже с кикове и колена подхода на Кормие да навежда главата си и да заблуждава опонента, че търси тейкдаун, докато пласира крошета. Причината бе, че Джоунс е майстор на определяне на дистанцията и можеше да я контролира срещу Кормие, а срещу Люис може и да не е добра идея да се заложи на размяна в такава ситуация, защото контраатаката на Черния звяр може да е зловеща. Също така DC не може да си позволи да бъде на земята и под Люис, тъй като ще бъде подложен на безмилостен "граунд енд паунд", който обикновено приключва двубоите. Физически Кормие отстъпва на почти всеки противник, когото ще срещне в октагона в тежка категория, просто защото е роден за по-долната дивизия, а килограмите имат значение при най-големите момчета в ММА и UFC.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Първата защита на титлата в тежка категория на DC обещава да бъде вълнуваща и спираща дъха, защото колкото и превъзхождащ да е в отделните аспекти от ММА, винаги присъства вероятността Черния звяр да направи попадение с дясната си ръка и да промени външния вид на дивизията (и на лицето на Кормие).

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти