В Германия ще разследват случая с жълтия картон на Санчо

В Германия ще разследват случая с жълтия картон на Санчо

Плеймейкърът на Борусия (Дортмунд) Джейдън Санчо не е получил жълт картон в мача с Падерборн за протеста си заради смъртта на американеца Джордж Флойд, а защото си е свалил тениската. Това заявиха от Германския футболен съюз.

Санчо свали горната част на екипа си след първия от общо трите си гола при успеха с 6:1 в неделя, а на полото под тениската му бе изписано "Справедливост за Джордж Флойд", който бе убит при полицейска акция на 25 май край Минеаполис.

Малко по-късно в хода на мача съотборникът на Санчо Ашраф Хакими също се разписа и също показа съобщение в памет на убития американец, но той не бе санкциониран от съдиите. Според футболния съюз обаче Хакими не е свалил екипа си, а само го е повдигнал, което не е нарушение на правилника за картон.

"Санчо категорично нарушава точка 12 от правилника и това няма нищо общо с политическите послания", каза Луц Михаел Фрьолих, спортен директор на елитните съдии към Германския футболен съюз.
"Почти невъзможно е за даден съдия да разчете политическо, религиозно или друг вид послание или картина по време на мач", добави Фрьолих.

От Германския футболен съюз добавиха, че ще преразгледат случаите със Санчо, Хакими и футболиста на Шалке Уестън МакКени, който излезе с лента с надпис "Справедливост за Джордж".

Срещу Маркъс Тюрам, който коленичи, след като вкара гол на Унион Берлин в неделя, няма да бъдат предприемани наказателни мерки, тъй като този знак може да бъде интерпретиран по много начини и не носи ясни политически символи, посочиха още от федерацията.

Още от Футбол свят

Виж всички