Бивш питчер на Торонто съди собственика на Хюстън

Бивш питчер на Торонто съди собственика на Хюстън

Бившият питчер от МЛБ Майк Болсингър съди Хюстън Астрос за нанесени персонални вреди чрез осъществяваната от тима неправомерна кражба на сигнали през 2017 г. 32-годишният американец е внесъл граждански иск срещу "астронавтите" в съд в Лос Анджелис миналия понеделник (10 януари). Вчера (20 януари) той е включил като персонални ответници по делото собственика на клуба Джим Крейн и служителя по бейзболните операции Дерек Вигоа, считан за изобретател на дешифриращия алгоритъм, наричан Codebreaker.

Болсингър претендира, че е станал жертва на "нелоялни бизнес практики и небрежност" от страна на Хюстън заради "двуличната и незаконна схема за кражба на сигнали". В своя последен мач в Мейджър лийг десничарят се появи като ривливър за Торонто Блу Джейс в гостуване срещу Хюстън Астрос на 4 август 2017 г. и беше изваден от игра след само един направен аут, след като домакините отбелязаха 4 точки срещу него за 1/3 от 4-тия ининг.

Още същия ден Болсингър беше освободен от Торонто и повече никога не успя да се завърне в отбор от Висшата лига. През последните два сезона (2018-2019) той игра за японския Чиба Лоте Маринс в местната професионална лига NPB, а в момента е свободен агент. Анализът на ТВ записа от онзи мач показва, че играчите на Астрос са приложили своите електронни трикове при 12 от хвърлените 29 топки от Болсингър.

"Случилото се в Хюстън на 4 август 2017 г. се оказа погребалният звън за кариерата на Майк Болсингър в МЛБ", пише в съдебния иск, чрез който играчът претендира за финансово обезщетение. Освен това питчерът настоява Хюстън Астрос да преведе получените близо $31 млн. бонуси от триумфалното участие в плейофите през 2017 г. за благотворителност.

Миналия петък в. "Вашингтон Поуст" публикува

авторски материал на Майк Болсингър

, в който бившият играч от МЛБ разказва собствената си гледна точка и обосновава заведеното дело. Статията беше провокирана от направените ден по-рано изказвания на боса на "астронавтите" Джим Крейн, че според него кражбата на сигнали "не е повлияла на играта".

Босът на Хюстън се извини за кражбата на сигнали: Повече няма да правим така
Босът на Хюстън се извини за кражбата на сигнали: Повече няма да правим така

"Простете, но не съм съгласен – пише Болсингър. – Отборът не се е справил адекватно с маменето по време на сезон 2017, когато Хюстън спечели Световните серии, и да съобщиш, че просто продължаваш напред, не означава, че може да оставиш зад гърба си всички щети, които си нанесъл. Затова тази седмица заведох дело срещу Астрос."

Трогателната изповед на Майк Болсингър включва редица откровения и разкрива неговия шок и гняв в началото на разплитането на скандала. В края питчерът отправя директен призив към МЛБ да промени изцяло отношението си към ситуацията.

"Мнението ми е, че измамата е донесла на Хюстън Астрос пребогато възнаграждение и сега е необходимо поемане на истинска отговорност – завършва Болсингър. – Искам моето съдебно дело да доведе до положителна промяна. Бейзболът е на важен кръстопът. Това как играта ще реагира на този скандал ще определи нейната надеждност и нейното съществуване за години напред."

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти