Силвано Пранди: Не съм свободен за следващия цикъл

Силвано Пранди: Не съм свободен за следващия цикъл
В последните дни широко коментирана тема у нас е кой ще води мъжкия ни национален отбор по волейбол в следващия олимпийски цикъл. Появиха се твърдения, че Силвано Пранди може да остане на поста, въпреки че не успя да класира тима за олимпийските игри в Токио 2020. Самият той обаче е на мнение, че пет години са прекалео дълъг период за него, но все пак остави отворена вратичка за завръщане.

- Г-н Пранди, вашата оценка за олимпийската квалификация в Германия?

- Направихме хубав турнир като цяло, но единственото важно нещо беше първото място. А то беше заето от Франция. Те отиват на олимпиадата. Това е реалността. Няма значение дали сме доволни, или не от играта. Българският волейбол трябва да изгради нов отбор за бъдещето.

- Националите показаха отличен волейбол в първите три мача. Защо тимът не успя да играе по подобен начин и срещу Германия?

- Висше качество е да бъдеш винаги на топниво. Ние не можем да играем всеки ден на подобно равнище. Това може да се изгради с много работа. Не беше само един технически елемент, който не ни се получи. Представянето не беше на същото ниво, както срещу Сърбия. Това е нормално. Не намерихме решение на проблемите. Особено със сервиса. Те имаха двама-трима играчи, които сервират на високо ниво. Не отговорихме по същия начин. Загубихме, защото играха по-добре от нас.

- Много специалисти бяха учудени от огромната разлика между нивото на българския тим на европейското първенство и сега. Какво се промени за тези няколко месеца?

- На европейското първенство загубихме от три наистина много добри тима - Франция, Италия и Словения. След олимпийската квалификация във Варна през август мотивацията на нашите играчи беше по-ниска. Предполагам, че не бяхме ментално на същото ниво на европейското първенство. Сега имахме 5-6 дни за тренировки. Припомнихме си какво работихме през лятото. Невъзможно е да изградиш само за седмица високо качество, ако играчите не са били на подобни ниво преди. В Германия волейболистите ментално бяха много по-добре от европейското.

- Какво казахте на играчите в съблекалнята след поражението от Германия?

- Благодарих им за последната година заедно и за тяхното раздаване в турнира. Завършихме нашето приключение. Пожелах им късмет за в бъдеще.

- След квалификацията в Германия някои специалисти казаха, че вие отново сте се доказали като един от най-добрите треньори. Склонен ли сте да останете в националния отбор?

- Българската федерация има нужда от треньор, който да работи за следващия олимпийски цикъл, който е от пет сезона. До Игрите в Париж през 2024 г. Не съм свободен за толкова дълъг период. Трябва да помисля за моя клубен отбор и за бъдещето. Пет години са прекалено дълго за мен, но никога не казвай никога.

- Бяхте ли разочарован от коментарите на някои волейболисти и липсата на пълна подкрепа от федерацията в лицето на Данчо Лазаров след европейското първенство?

- Наясно съм, че моята работа е обществена. Всеки може да приказва какво мисли в подобен момент. Задачата ми е ясна. Винаги съм вярвал в нея и в самия мен. А това е най-важното нещо. Не се интересувам от чужди приказки.

- Преди 10 години дадохте шанс на Цветан Соколов и Виктор Йосифов. Сега направихте същото с младите Мартин Атанасов и Алекс Грозданов. Какъв е техният потенциал?

- Момчетата имат страхотни възможности. Могат да станат отлични играчи, ако продължат да работят и да изграждат техниката си на наистина високо ниво. Не само Атанасов и Грозданов са с потенциал. Има още 3-4 млади играчи, които работиха с мен през лятото. Те също могат да постигнат много. Бъдещето на българския волейбол е добро.


“България Днес”

Още от Волейбол

Виж всички