Барселона е най-богатият футболен клуб, каталунците с рекордни приходи

Барселона е най-богатият футболен клуб, каталунците с рекордни приходи

Барселона заема първо място в класацията на "Делойт" за най-богатите футболни отбори в света, като преминава досегашната бариера от 800 млн. евро, генерирайки рекордни приходи за миналата година от 841 млн. евро. Печалбата на отбора е с почти 10% по-висока от тази на техните съперници Реал Мадрид (757.3 млн. евро), които остават втори в класацията. Това е и най-голямата до момента белязана разлика в приходите между първия и втория отбор от началото на издаването на доклада на Делойт.

Манчестър Юнайтед (711,5 млн. евро) - на трето място, остава най-високо разположеният английски клуб в годишната класация на Делойт. Байерн (Мюнхен) (660,1 млн. евро) заема съответно четвърта позиция, а Пари Сен Жермен (635,9 млн. евро) влиза в челната петица за сметка на Манчестър Сити (610,6 млн. евро), които отпадат до шестото място. Тотнъм е осми, което е най-високата позиция, заемана от клуба досега. Той изпреварва Арсенал и Челси, за да се превърне в отбора с най-високи приходи в Лондон за първи път от 1996/97 г.

Междувременно Ювентус влиза отново в топ 10 на класацията на Делойт, благодарение на подписването с Кристиано Роналдо. Суперзвездата на Португалия, която се гордее с повече последователи в Instagram, отколкото Барселона и Реал Мадрид взети заедно, помага на Юве да постигне търговски растеж чрез по-голяма видимост на бранда.

Като цяло отборите на челните 20 позиции по приходи остават сравнително стабилни, като към тези от миналата година се включват само двама нови участници - Лион се класира на 17-то място (изкачвайки се нагоре от 28-то място), а Наполи заема 20-то място (от 21-во през миналата година).

Двадесетте футболни клуба с най-висока печалба в света достигат рекордните 9,3 млрд. евро комбинирани приходи през 2018/19 г., което е увеличение с 11% спрямо предходната година.

Още от Спорт и бизнес

Виж всички