Почти безупречен Григор Димитров осигури нова победа на България на ATP Cup!

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров надделя над първата ракета на Молдова Раду Албот с 6:2, 6:3 за 84 минути игра на централния корт в Сидни във втори кръг от ATP Cup. Така съставът на България постигна победа над Молдова, защото по-рано през деня Димитър Кузманов се саморазправи с Александър Козбинов с 6:1, 7:5.

“We do breakfast, lunch, dinner together. Lots of jokes.”

Капитанът ни се възползва от перфектен начин от колебанията в първия сет на Албот, а и сервираше достатъчно убедително, за да не губи никакво време в налагане на превъзходството си на корта. Втората част започна отлично с нов пробив на Гришо, но той впоследствие направи две двойни грешки и загуби предимството си. Димитров намали нивото на сервиса си във втория сет, но не спря да прави невероятни отигравания и постигна втори брейк, след което успешно сервира за мача. 

Григор печели още 35 точки за втората си победа на ATP Cup, a България има всички шансове да се класира за следващата фаза, като последните битки ще бъдат срещу Белгия с водач Давид Гофен.

Димитър Кузманов подчини втората ракета на Молдова за първа победа на ATP Cup!
Димитър Кузманов подчини втората ракета на Молдова за първа победа на ATP Cup!

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна по най-добрия възможен начин, за разлика от предишния двубой с Даниел Еванс, печелейки с чудесни начални удари и форхенд-униър първия гейм за 1:0. Албот се стараеше да редува посоките на първия си сервис и с агресивно поведение от основната линия си заслужи изравняване на 1:1.

Григор заби първия си ас по правата в полето за предимство, после опита да е пределно атакуващ с кик-сервис по диагонала към лявата страна на корта и направи двойна грешка. Великолепен бекхенд по правата му осигури аванс от 30-15, а сервис-мрежа добави още една бърза точка в актива му. Още една директна точна от подаване - по диагонала в полето за равенство - изведе България до 2:1.

Димитров отново се стараеше да е агресивен с ретура, а след това със серия остри форхенди по диагонала принуди съперника да играе отчаяна защита. Елегантно деми воле на българина заслужи аплодисменти от публиката, а той малко по-късно поведе с 0-30, за да постави под напрежение опонента си. Албот намери линията с авантюристичен форхенд по обратната права и изравни на 30-30, след което грешка от бекхенд на Гришо обърна резултата на 40-30.

Изумителна къса топка от бекхенд зад основната линия в стил "Джокович" осигури на българина дюс, а после грешка на Албот от форхенд доведе до първи брейк-бол. Пресилен форхенд на молдовеца позволи на Димитров да поведе с 3:1!

Началният удар на Григор вършеше перфектна работа и дори с второто си подаване той успяваше да затрудни съперника. Въпреки втората двойна грешка, пробивът бе затвърден сравнително бързо и безпроблемно - 4:1.

Димитров не се възползва от шанса си да играе на втори сервис при първите две подавания на противника в следващия гейм и с грешки от форхенд изостана с 30-0. Два неуспешни опита за бекхенд по правата пък осигуриха малко повече спокойствие за Албот - 4:2, но все още предимство за България.

Бившият световен номер 3 продължи да търси линията с началния си удар, независимо дали първи или втори, което затрудняваше посрещащия и му осигуряваше бързи и лесни точки. С ас номер 3 по диагонала в полето за предимство Гришо поведе с 5:2.

След невкаран първи сервис Албот сбърка бекхенд за 0-15, но после пък направи хубава комбинация с много дълбок форхенд по правата за равенство 15-15. Григор го притисна с агресивни форхенди и провкоира грешка от задната страна на ракетата (15-30), а после чудесен бекхенд-ретур доведе до още една неточност и две точки за пробив. С двойна грешка молдовецът сложи край на първия сет за по-малко от половин час - 6:2.

ВТОРИ СЕТ

Григор продължи да поддържа точките къси на свой сервис и за нула време продължи серията си - 1:0. Шампионът от Финалите на АТР 2017 започна следващия гейм с феноменален ретур-уинър от форхенд, но после сбърка от предната страна на ракетата в едно от малкото получаващи се дълги разигравания. Отново пресилен форхенд в средата на корта даде лек аванс на съперника при 30-15, но после великолепен бекхенд по правата изравни резултата на 30-30.

Дълбок бекхенд на българина по диагонала принуди Албот да сбърка форхенд, неуспявайки да се намести навреме, за да се стигне до брейк-бол. Остър бекхенд прати топката в краката на излизащия напред молдовец и пробивът бе реализиран след неуспешно воле на Албот - 2:0.

Григор сам си усложни следващия гейм с две двойни грешки, които доведоха до 40-40, а после сбъркан форхенд изненадващо даде шанс на молдовеца да стигне до шанс за рибрейк. Грешка от бекхенд-слайс в средата на корта заличи предимството на родения в Хасково тенисист - 2:1.

Чудесен форхенд-ретур по правата на Димитров му позволи да стигне до 15-15 в следващия гейм, а после се стигна до 30-30 след дълбок бекхенд на капитана. Добър ретур от форхенд пак даде предимство на Гришо в разиграване и геймът влезе в дюс, а после удар в движение с предната страна на ракетата по диагонал матира излезлия на мрежата противник - брейк-бол. Грешка от форхенд след продължително разиграване опропасти добрия шанс за Димитров, а после още две неточности от бекхенда му предадоха гейма на Албот - 2:2.

Независимо от четвъртия си ас, процентът на вкаран първи сервис на българина спадна във втория сет, което допринесе за повече проблеми при следващия гейм. Двойна грешка дори осигури брейк-бол на Албот, но пък нова директна точка от сервис го неутрализира. Най-доброто разиграване в мача до момента бе спечелено с пределна агресия от контраатакуваща позизиця на Григор и минаващ форхенд, който не бе срещнат с успешно воле от молдовеца. Нелепа грешка край мрежата обаче опропасти досегашните усилия на Димитров, но последвал хубав първи сервис по диагонала полето за равенство му осигури ново предимство. Сбъркан бекхенд по правата на Албот сложи край на серията му от спечелени геймове - 3:2.

Албот оцеля в следващия гейм, въпреки че имаше проблеми и загуби по-дългите разигравания, но грешка на Григор от атакуващ форхенд по правата осигури на молдовеца изравняване на резултата - 3:3. Съперникът повишаваше риска с всеки следващ удар, но Димитров запази самообладание и с нова магическа къса предизвика аплодисменти на публиката. Дори без вкарване на първи сервис геймът отиде лесно на сметката на нашия капитан за 4:3.

Григор пак изненада противника с нестандартна къса топка от бекхенд, а после спечели страхотно агресивно разиграване от двете страни на корта, което приключи с негов невероятен форхенд по правата. Късметът помогна на българина да стигне до два брейк-бола чрез намеса на мрежата, а грешка от форхенд на Албот осигури пробива при втората възможност - 5:3.

Димитров започна с двойна грешка, но после компенсира с поредния си изумителен минаващ бекхенд за 15-15. Още две двойни (общо осем в мача до момента) от сервис донесоха два шанса на молдовеца да върне брейка без никаква игра. Два невърнати начални удара по правите неутрализираха шансовете за пробив, но после сбъркан бекхенд осигуриха още една възможност за изравняване на резултата. Невероятно и инстинктивно воле от задната страна на ракетата при максимално разтягане на Гришо вкараха гейма в нов дюс, а после още един невърнат сервис доведе до първи мачбол. Грешка от бекхенд на Албот приключи двубоя по най-добрия възможен начин за България след 84 минути игра!

Още от Тенис

Виж всички