Димитър Кузманов подчини втората ракета на Молдова за първа победа на ATP Cup!

Втората ракета на България Димитър Кузманов спечели първия си двубой на ниво АТР, след като подчини представителя на Молдова Александър Козбинов с 6:1, 7:5 за 1 час и 49 минути игра, за да даде аванс на родния състав във втория кръг на ATP Cup. Мико бе безапелационен с прекрасната си защитна и пресметлива игра в първия сет, а във втория поведе с 4:0 и имаше шанс дори да разгроми противника си.

30 Димитър Кузманов - Александър Козбинов

В крайна сметка Козбинов доказа, че заслужава да е много по-напред от 818-а позиция в световната ранглиста, а при второто сервиране за победата Кузманов се пак приключи битката в своя полза. Това е първа победа за него на ниво АТР, като той имаше досега три поражения в три турнира от сериите "Чалънджър", а иначе е носител на 19 титли от сериите "Фючърс".

В предния двубой от турнира в Австралия Мико също показа класата си, нищо че загуби в три сета от 53-ия в света Камерън Нори.

ПЪРВИ СЕТ

30 Димитър Кузманов - Александър Козбинов

Кузманов пласира разнообразно сервисите си и успя да затрудни достатъчно противника, който само веднъж направи ретур-уинър от форхенд, но иначе три пъти прати топката в аут и веднъж не върна началния удар. Мико залагаше на дълбоки форхенди от самото начало и това му носеше успеваемост, за да стигне до преднина от 0-30, а Козбинов очевидно имаше нужда от време да настрои тайминга си, тъй като все пак за втори път в кариерата си играеше телевизионен двубой. Непредизвикана грешка от бекхенд на молдовеца даде шансове на Кузманов, но с невърнат сервис по правата в полето за равенство геймовете бяха изравнени.

Началните удари на Мико продължаваха да му дават ранно предимство и съответно да улесняват задачата му в разиграванията, с което сравнително бързо поведе с 2:1. Българинът печелеше по-дългите разигравания чрез грешки на противника, когато вкарваше ретура си, а с първия си форхенд-уинър вкара четвъртия гейм в дюс. След още едно равенство Козбинов сбърка бекхенд по правата и даде брейк-бол на Кузманов, а той с превъзходен ретур-уинър от задната страна на ракетата си го осъществи!

Мико продължи с тактиката си предимно да пласира топката в средата на корта и да оставя на съперника инициативата в разиграванията, за да издебне момента за контраатака или да разчита на грешка. Първият му ас по правата в полето за предимство го изведе до аванс от 40-15, но с излизане на мрежата Козбинов си заслужи намаляване на изоставането чрез воле от форхенд. Още един ас по диагонала в дясната половина на корта осигури преднина от 4:1 на България.

30 Димитър Кузманов - Александър Козбинов

Молдовецът показа класа със страхотно деми-воле от форхенд веднага след своя пореден начален удар по диагонала за 30-0, а впоследствие отпусна ръката си и почна да ускорява форхендите си. Три негови непредизвикани грешки обаче доведоха гейма до 40-40, а с перфектен ретур и завършващ форхенд Кузманов си заслужи нов шанс за пробив. Слаба работа с краката на молдовеца при подготовката за няколко форхенда в следващото разиграване неизбежно доведе до поредна грешка и така първият сет изглеждаше изцяло в българска полза - 5:1.

Въпреки че сервисът не е сред големите оръжия на Мико, той заби два поредни аса и приключи безапелационно частта за само 31 минути - 6:1.

ВТОРИ СЕТ

Кузманов моментално стигна до троен шанс за пробив във втория сет, като противникът му продължаваше да ниже грешка след грешка. Поредната такава от форхенд зад основната линия доведе до така желания брейк и ранен аванс за България. Мико продължаваше да бъде като стена в разиграванията, а и Козбинов ставаше все по-неуверен и не смееше да поеме инициативата, което улесняваше задачата на втората ни ракета. Пробивът бе затвърден и българинът направи още една важна крачка към победата, повеждайки с 2:0.

Двамата размениха по две непредизвикани грешки в следващия гейм, а след това най-красивото разиграване бе завършено от Кузманов с истински класен форхенд по правата в движение от наглед невъзможна за връщане позиция за 40-40. Мико отново даде заявка за влизане в класациите за удар на деня с прекрасен бекхенд-слайс по правата, който матира излизащия на мрежата противник и с него заслужи шанс за пробив. Грешка от задната страна на ракетата в момент на смяна на посоката от Козбинов увеличи преднината на България - 3:0!

В паузата между геймовете молдовецът получи масаж на лявото бедро, което може би му създаваше проблеми да се движи оптимално по корта и затова се виждаха неточности в подготовката му за ударите, водейки до доста непредизвикани грешки. Кузманов затвърди пробива без никакви трудности и допълнително отчая противника си, печелейки и бързи точки зад свой сервис, и по-продлъжителни разигравания.

Две поредни непредизвикани грешки от бекхенд (общо 10 в мача до момента) на Козбинов дадоха два брейк-бола на пловдивчанина, а първият бе отразен с много усилия и атака на мрежата. Вторият ас на молдовеца доведе гейма до дюс, а впоследствие нови два мощни начални удара му позволиха да се запише в резултата - 4:1.

Двойна грешка на Мико го постави в неприятна ситуация при 15-30, но след това с комбинация от къса и бекхенд-слайс парира поривите на противника. Сбъркано форхенд-воле на мрежата от страна на българина прати гейма в дюс, а после прекомерно бързите форхенди на Козбинов му заслужиха първи шанс за пробив. Той сам си го опропасти с непредизвикана грешка от бекхенд по диагонала, след което двамата си размениха по една точка за нов дюс. Пресилен форхенд в средата на корта на молдовеца даде предимство на Кузманов, но той направи още една двойна грешка, а после също сбърка форхенд и поради нов брейк-бол на противника. Слаба подготовка с краката при бекхенд по правата на българина доведе до топка в аут и Молдова се върна в мача при 4:2.

30 Димитър Кузманов - Александър Козбинов

Козбинов поведе с 40-0 в сервис-гейма си, но сам си стъжни положението с две грешки, като все пак с невърнат начален удар по диагонала в полето за предимство съвсем намали изоставането си - 4:3. Двамата си размениха по едно маратонско разигравне за 30-30, а първият сервис на Мико съвсем се изпари, което даваше шансове на съперника му. Сбъркан форхенд по обратния диагонал на пловдивчанина осигури брейк-бол на Козбинов, но хубав втори сервис по правата в полето за предимство го неутрализира. Нова грешка от форхенд по оголена права на Кузманов го постави в нова беда, но той спечели атрактивна размяна на волета край мрежата, за да вкара гейма в нов дюс. В крайна сметка с много изразходена енергия и първи сервис в най-подходящия момент българинът спечели подаването си и поведе с 5:3.

30 Димитър Кузманов - Александър Козбинов

Козбинов все пак намали резултата на 5:4, но не без усилия и дълги разигравания, за да се задържи все пак в мача достатъчно, че поне да принуди Кузманов да сервира за победата. Две грешки от бекхенд на молдовеца изведоха Мико до удобен аванс от 30-0 и той се възползва, за да вкара отличен първи сервис по диагонала в полето за равенство и да стигне до три мачбола. Козбинов обаче направи много добри ретури и дочака грешки на противника, за да вкара гейма в дюс, а след нов пресилен бекхенд на българина дори се стигна до шанс за пробив. Мико се измъкна с агресивно поведение и атака на мрежата, но после сбърка форхенд по правата за нов брейк-бол. Грешка от бекхенд-слайс съвсем обърна развоя на събитията и осигури така желания пробив на Козбинов, който се възроди, за да изравни на 5:5.

Чудесен минаващ бекхенд по правата изведе Кузманов до аванс от 15-30, а форхенд в аут на молдовеца доведоха до два брейк-бола. Още един изумителен бекхенд-слайс от невъзможна позиция матира излезлия противник на мрежата и България отново получи правото да сервира за мача!

С добри сервиси и солидна игра от основната линия Мико дочакваше грешки на противника, за да се добере до два мачбола, но първият бе изтърван след разиграване от 40 удара, накрая на което българинът неразчетено прибегна до къса топка и бе наказан с воле. В крайна сметка с чудесен форхенд по правата Кузманов приключи двубоя и България поведе на Молдова след 1 час и 49 минути игра!

Още от Тенис

Виж всички