Всички погледи днес са насочени към Острова

Всички погледи днес са насочени към Острова

Днес клубовете от Висшата лига на Англия би трябвало окончателно да се разберат за бъдещите стъпки по евентуалното подновяване на сезона. Предвидена е поредната видеоконферентна връзка с участието на представители на 20-те тима, здравните власти, директори от Премиър лийг, Асоциацията на професионалните футболисти, Асоциацията на мениджърите в лигата и др. Всички трябва да се обединят около здравния протокол, който да бъде приложен. За да се получат нещата, е нужно поне 14 от всичките 20 клуба да подкрепят идеята.

Това евентуално ще доведе до разрешаването на групови тренировки в близките дни. Първата фаза включва подновяването на общи занимания при съответните мерки за сигурност и спазването на дистанция. Предполага се, че тази фаза ще получи одобрение без особен проблем. Не обаче така стоят нещата с Втора фаза, според която вече ще бъде позволен пълен контакт между играчите и единоборства по време на заниманията. Тук вече футболистите са притеснени, че така се подлагат на голям риск от зараза с COVID-19. Не е изключено да се стигне до ново отлагане на крайното решение.

Планът е първенството да се завърне в средата на юни, но това може да претърпи промяна.

Капитанът на Уотфорд: Какво ще ми направят, ако не искам да се върна? Ще ми вземат парите ли?
Капитанът на Уотфорд: Какво ще ми направят, ако не искам да се върна? Ще ми вземат парите ли?
Според Sky Sports всеки клуб ще трябва да потвърди в писмен вид, че е запознат с конкретните изисквания за спазване на санитарните изисквания, спазване на дистанция и др. Най-вероятно ще се иска и писмено потвърждение от отделните състезатели, че са съгласни да преминат напред към следващата фаза.
Повечето клубове - най-вече тези в долната част на класирането - държат да домакинстват на своите стадиони. По принцип планът включваше двубои на неутрални терени в райони на Англия с по-ниска заболеваемост.

През изминалия уикенд започна масово тестване на футболистите за COVID-19 и до 24 часа се очакват резултатите. Това става чрез PCR тестове, които трябва да покажат дали даден играч в момента е носител на заразата, а не дали е прекарал заболяването.

*

Всеки клуб получава по най-много 80 теста на два пъти в рамките на 7 дни

*

Ако футболист и човек от щаба е имал симптоми и е дал

положителен тест

за коронавирус, той ще трябва да бъде изолиран за 7 дни, след изтичането на които ще му бъде направен нов тест

*

Ако футболист и човек от щаба е имал симптоми, но е дал

отрицателен тест

за коронавирус, той пак ще трябва да бъде изолиран за 7 дни, след изтичането на които ще му бъде направен нов тест

*

Висшата лига плаща за въпросните тестове

*

Всеки клуб трябва да назначи специален медик, чиято задача е да следи за COVID-19 в тима, но е задължително той да не е част от лекарския щаб на клуба

*

Клубовете са задължени да правят анализи за риска от заболяване, да пазят резултати и да ги предоставят на Висшата лига при поискване


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти