Гледай на живо

Жребий за турнира на "Лига България 2023" - гледайте "Без засади"

Десетте недостижими рекорда на Майкъл Джордан

Десетте недостижими рекорда на Майкъл Джордан

От избирането му през 1984-а, през ранния прогрес и първите спънки срещу най-добрите до тоталната доминация през 90-те. За Майкъл Джордан никога не стигат думи, но точно затова рекордите му могат да говорят от негово име.

1. 10-те реализаторски титли


Би било наистина невероятно ако някой играч в бъдеще достигне нивото на доминация в офанзивен план на Майкъл Джордан. Ем Джей е лидер по точки в цели 10 от общо 15-те си сезона в Лигата. За сравнение Уилт Чембърлейн има 7 признания, а Джордж Гървин, Алън Айвърсън и Кевин Дюрант са с по 4.


2. Играчът с най-много точки средно през кариерата си


Макар и с изключително малко, Джордан води класацията по точки средно на мач в кариерата. Въздушния е лидер с 30.12 точки в 15-те си сезона, докато плътно зад него е Уилт Чембърлейн с 30.07 в кариерата си. От активните играчи ЛеБрон Джеймс записва най-много - 27.10 точки, но за момента няма баскетболист, който да е близо до достигането на Негово Въздушно Величество.


3. Единственият играч, спечелил MVP, DPOY и реализаторска титла в един сезон


През сезон 1987/88 Майкъл Джордан е абсолютно навсякъде по терена. 35.0 точки, 5.5 борби, 5.9 асистенции, 3.2 отнети топки и 1.6 блокирани изстрели му носят наградите "Най-полезен играч", "Защитник на годината" и, разбира се, втората реализаторска титла в кариерата му. Това постижение не е подобрено и до днес.


4. Най-много MVP-та на Финалите


Нито един баскетболист няма повече от 3 награди за "Най-полезен играч" във финална серия в плейофите на НБА. Освен Майкъл Джордан, който има 6. Джордан е награден с MVP на Финалите за всяка една титла на Чикаго Булс през 90-те.


5. Най-много трофеи 

Джордан притежава рекордния брой от 22 трофея от НБА - 6 титли, 6 MVP на Финалите, 5 MVP на редовния сезон, 3 MVP на "Мача на звездите" и по една награда за "Защитник на годината" и "Новобранец на годината". Зад него се нареждат Бил Ръсел със 17, Карийм Абдул-Джабар с 15 и ЛеБрон Джеймс с 14.


6. Най-високият коефициент на полезно действие

Коефициентът на полезно действие улавя цялостното въздействие на даден баскетболист на паркета. И няма по-въздействащ играч от Майкъл Джордан, който има КПД от 27.91 в кариерата си. Малко зад него се нареждат ЛеБрон Джеймс с 27.52 и Антъни Дейвис с 27.50.


7. Един от двамата играчи с два "трий-пийт"-а

Майкъл Джордан и Скоти Пипън са единствените двама играчи, които са успявали да завоюват по три титли в два различни периода. Булс печелят първите три от 1991-1993 г., а следващите идват след завръщането на Майкъл - 1996-1998 г. Нито един играч до момента не е успявал да направи нещо подобно.


8. Най-много точки средно на мач във Финали

Джордан тотално разпилява Финикс Сънс на Чарлз Баркли във финалната серия през 1993-а. Въздушния ниже средно по 41.0 точки, което е абсолютен рекорд и до ден днешен. Майкъл бележи 31, 42, 44, 55, 41 и 31 точки, за да донесе третата поредна титла на Булс и да запише името си със златни букви в историята на Финалите. Постижението му надминава тези на Рик Бари и Елджин Бейлър, които бележат съответно средно по 40.8 и 40.6 през 60-те години.


9. Феноменалните постижения на 35-годишна възраст

През сезон 1997/98 Джордан навършва 35, но това не му попречва да доминира както преди. В този сезон Булс печелят трофея "Лари О'Брайън", а Джордан е награден с MVP на редовния сезон, MVP на Финалите, MVP на "Мача на звездите" и също така попада в Първия идеален отбор на НБА и Първия идеален отбор на защитниците. 


10. Надвкарал е 268 от 269 опонента в плейофите

Всички без един. Единствено Тери Къмингс успява да отбележи повече точки от Майкъл Джордан в цяла серия в плейофите. Това се случва в първия кръг през 1985-а, когато Къмингс завършва с 29.5 точки, а Джордан - с 29.3. Баркли, Малоун, Бърд - нито един от тях не е успял да надвкара Майкъл Джордан.

Още от Баскетбол

Виж всички