Гледай на живо

ЕВРО 2024: Швейцария 1:0 Германия

Ню Джърси Нетс пратили оферта на почти 50-годишния Уилт Чембърлейн през 1986 г.

Ню Джърси Нетс пратили оферта на почти 50-годишния Уилт Чембърлейн през 1986 г.

С оставащи седем мача от сезон 1985/86 ръководството на Ню Джърси Нетс решава да проведе разговор с агента на 49-годишния тогава Уилт Чембърлейн. "Мрежите" се нуждаят от попълнение, което би им донесло ключов принос за финалната битка за място в плейофите.

Нетс предложили сумата от 362 хиляда долара на Чембърлейн, за да изиграе седемте мача и евентуално след това да се включи с тима и за плейофите. Това е същият Уилт Чембърлейн, който доминира НБА около 20 години по-рано и има на сметката си десетки рекорди, недокоснати и до днес.

"Реалистична оферта е. Тренирам с професионални атлети през цялото време. Знам какво може да прави както тялото ми, така и аз", споделя 216-сантиметровият център и добавя, че животът му е изцяло свързан със спорта. "Тренирам всеки ден. Понякога, плувам, понякога тичам. Правя аеробика, вдигам тежести три-четири пъти на седмица. Играя волейбол. В момента съм 10-15 килограма по-лек, отколкото когато бях играч"

В края на краищата Чембърлейн отхвърля офертата, смятайки я за несправедлива и нечестна.

"Изобщо не се замислих върху сделката. Звучеше като шега да питаш даден човек дали иска да вземе участие в края на сезона, без да се съобразяваш с ефекта върху отбора. Не беше честно предложение. Не ме питаха в каква форма съм, дали съм болен или имам зъбобол даже.

Твърде много уважавам професионалните баскетболистите, за да си помисля, че мога да бъда конкурентен с тях, след като са играли през целия сезон и са правели това, което могат по-добре от всеки друг в света. Не поставяш човек просто така на паркета с още девет души, четирима в отбора му и петима срещо него, и да очакваш, че ще се чувства както преди", обяснява Уилт за решението си.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички