Когато Шакийл О'Нийл предизвика Хакийм Олайджуон на двубой един на един

Когато Шакийл О'Нийл предизвика Хакийм Олайджуон на двубой един на един

Финалната серия в плейофите през 1995-а противопоставя защитаващия шампион Хюстън Рокетс срещу високолетящия тим на Орландо Меджик. Всички погледи са насочени към битката в подкошието между великия Хакийм Олайджуон и бъдещия доминатор Шакийл О'Нийл.

И двата състава на хартия са невероятни. Клайд Дрекслър, Робърт Ори, Кени Смит и Марио Ели допълват стартовата петица за Хюстън, а за Орландо впечатление правят Пени Хардауей, Хоръс Грант, Ник Андерсън и Денис Скот. 

Серията започва по най-добрия възможен начин - тежък сблъсък, довел до продължения, в които Олайджуон и компания крадат домакинското предимство. Във втората битка, отново на терена на Меджик, Олайджуон пак доминира и е над всички с 34 точки, водейки тима си към преднина от 2-0 в серията.

Когато серията се премества в Хюстън, тя завършва там. Брилянтни изяви на Олайджуон и компания правят нещата да изглеждат толкова лесни на паркета, че накрая самия Шакийл О'Нийл е недоволен от това. 

Хюстън печелят серията и титлата с категоричното 4-0, но на Шак изобщо не му е до този провал. Веднага след финалната серия той праща писмо, адресирано до Олайджуон, в което иска реванш от Хакийм - двубой един на един.

"Хакийм, серията може и да е приключила, но между мен и теб нищо не е свършило. Вярно, много си добър с целия отбор зад теб, но сега те искам един на един", пише Шак в писмото.

Олайджуон изобщо не се замисля и веднага приема поканата за двубоя. Цялата суматоха около мача пък добива такива размери, че американската верига ресторанти за бързо хранене Тако Бел започва да го спонсорира. Битката между двамата дори получава рекламно видео, готова е да се излъчи по телевизията, а на победителя му се обещават 1 милион долара.

"Само ние сме. Няма Андерсън, няма Хардауей, няма Томянович, няма Брайън Хил", налива още масло Шак известно време преди двубоя, чийто правила включват 12 секунди за нападение и дори зона за 6 точки.

За съжаление на всички, Олайджуон получава възпаление на гръбначния стълб от прекомерно вдигане на тежести точно ден преди голямото събитие. Така спонсорът Тако Бел прави всичко възможно да проведе събитието със заместник на Хакийм, пробвайки Алонзо Морнинг или тандем от Спъд Уеб и Мъгси Богс за забава, но в края на краищата всичко отива по дяволите. 

СТАТИСТИКА ОТ СЕРИЯТА ПРЕЗ 1995

 

г.

Още от Баскетбол

Виж всички