Юри Васев: Миньор е готов за Втора лига

Юри Васев: Миньор е готов за Втора лига

Футболната битка на Югозапад за влизане във Втора лига е сред най-интересните във всички български дивизии и продължава да приковава вниманието на феновете. "Миньор" е начело в класирането с точка преднина пред преследвача Септември (Симитли). Но "чуковете" имат и мач повече преди прекратяването на шампионата заради епидемията от коронавирус. Очакванията са, че БФС ще приеме и двата отбора в състава на Втора лига от следващия сезон. Треньорът на Миньор Юри Васев даде интервю за "България Днес".

- Г-н Васев, Миньор е с единия крак във Втора лига, въпреки че се очаква окончателно решение на БФС за крайното класиране в Югозападна "В" група. Готов ли е отборът ви за професионалния футбол?

- Оценката на повечето специалисти е, че "Миньор" играе най-добрият футбол в сравнение с всички останали отбори от четирите "В" групи в България. Аз също смятам така. Ние държим първото място в групата през огромна част от сезона и това е напълно заслужено. "Миньор" извоюва правото си да играе професионален футбол споказаното на терена. Момчетата свършиха своята работа, така че най-нормалното нещо е да се изкачим с едно стъпало по-високо – във Втора лига.

- Участието във Втора лига е свързано и с повече пари за издръжка на клуба. Как е решен този въпрос в "Миньор"?

 - Имаме уверението на общинското ръководство, че клубът ще разполага с по-голям бюджет след влизането във Втора лига. Водени са разговори и с представители на местния бизнес, които ще застанат зад "Миньор". Мисля, че ще можем да стъпим на добра финансова основа при завръщането си в професионалния футбол.

- Как се подготвят футболистите в ситуация, когато отборните тренировки са забранени заради епидемията от коронавирус?

 - Всеки от тях получава от мен индивидуален план за тренировки. Поддържаме връзка чрез платформите в интернет и социалните мрежи. Няма как този вид подготовка да се сравнява с тази, която трябва да води един професионален футболист. Когато ситуацията се нормализира ще ни трябва доста време, за да могат момчетата да влязат в своя обичаен ритъм и да избегнем тежки контузии.

- Доколко базата, на която отборът ще се подготвя отговаря на стандартите за професионален футбол?

 - Има какво да се желае от базата, но това е въпрос, който изисква дългосрочно планиране и изисква време. Вярно, е че срещахме проблеми при подготовката именно заради това, че съоръженията се нуждаят от ремонт и модернизация, това е нещо, което се надявам да се промени.

- Вие сте известен като треньор с нюх към талантите - дадохте шанс във футбола на играчи като Станислав Манолев, Иван Иванов, тръгнали от школите в Югозапада. Доколко сегашните играчи на "Миньор" са готови да поемат по пътя на големия футбол?

 - Ние сме много млад отбор, средната възраст в "Миньор" е 20 години и два месеца. Всеки който е в тима и се труди получава шанс за изява. Имаме добри футболисти. Кристиян Слишков и още няколко момчета показват израстване. Сигурен съм, че скоро ще се заговори и за други играчи от пернишката школа. Вярвам, че за футбола в нашия град идват по-добри времена.

Последвайте каналите ни в:

Още от Трета лига

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти